BIZARR

A NASA már tudja, a Plútó felénk fordította a szívét

Ezekben a pillanatokban halad el a New Horizons ûrszonda az Univerzum törpebolygója mellett. Ilyet még nem láttál, érdemes megnézni!
  • Szerző: Ripost

A sokáig bolygónak tartott törpebolygó, a Plútó a napokban újra az űrkutatás középpontjába került. Ezekben az órákban halad el mellette  másodszor a New Horizons űrszonda. A jármű másodpercenként 14 kilométeres sebességre lassít, hogy az égitest minden négyzetcentiméterét le tudja fényképezni. Hiszen a Plútó naprendszerünk legszélén található, eddig még nem készültek róla képek, és élő ember soha nem fog eljutni a felszínére.

A NASA kutatói még csak csendesen ünnepelnek

Az első felvételek - melyek egyikén például ez a szív alakú rajz is látszik - már megérkeztek a Födre, de a kutatók még nem ünnepelhetnek. Az következő hónapokban derül csak ki, hogy az adatok rendben megérkeznek-e hozzájuk.

A Földtől 7,5 milliárd kilométerre történt ugyanis a nagy találkozás. A NASA szakemberei ezért még félnek attól, hogy az űrszonda elveszik az kozmoszban esetleg megsérül egy elkóborolt űrszeméttől vagy jeges hulladékoktól.

Az adatok nagy része így aztán csak szeptemberben érkezik. A mérések végeredménye pedig a mai nagy találkozás után 9 hónappal készül el. A NASA számára így mindez olyan, mint egy gyermek születése, legalább is ha a 9 hónapnyi várakozást tekintjük. Ma még csak ultrahangon láthatták a kicsi Plútó szívét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?