BIZARR

Szerző Ripost

2 hónapja

Hatalmas lyuk keletkezett a Napban, erre kell felkészülnünk

Több napon keresztül is érezni lehet majd annak a geomágneses viharnak a hatását, ami a Napból közelít felénk.

Szerző Ripost

Az amerikai időjárás-előrejelző központ riasztást adott ki egy kettős napkitörés miatt. A tudósok egy jelentős veszélyre figyelmeztetnek: a Földet egy, a Napból érkező geomágneses vihar éri el.

napkitörés, nap
Fotó: Pixabay

A Nap légkörében a kitörés során egy hatalmas lyuk keletkezett. Ez lehetővé tette, hogy a töltött részecskék nagy erővel távozzanak a naprendszerünkbe, azon keresztül pedig hozzánk. Bár az ilyen napkitörések nem ritkák, de az igen, hogy mellé még erős napszél is párosul.

Az a Földre nézve is érezhető hatást fog kiváltani, ami akár több napig is eltarthat. A vihar miatt a nagyfrekvenciás rádiójelek elveszhetnek, valamint a műholdak működése is problémába ütközhet. Sőt az USA egyes részein, például New Yorkban, Washingtonban és Wisconsinban északi fényhez hasonló jelenségeket is okozhat.

A tudósok jelenleg nem értik teljesen ezt a furcsa jelenséget, de néhány ember nagy magasságban vagy repülőgépen ülve ki lehet téve a naprészecskék okozta erős sugárzás kockázatának. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását pedig még nem vizsgálták kellőképpen – írja a Daily Star.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!