BIZARR

Szerző Ripost

3 hónapja

Soha nem volt még ekkora meteorzápor, mint ami most jön

Hatalmas égi jelenség van készülőben. A hétvégén ne felejtsünk el felnézni az égboltra, mert óránként akár 150 hullócsillag is átvonulhat az égbolton.

Szerző Ripost

Az idei év legnagyobb meteorzáporára figyelmeztettek a szakértők. A Perseidák meteorraját ezen a hétvégén érdemes figyelni. Az Egyesült Királyságban olyan intenzitással fognak megjelenni ezek a fényes égitestek, hogy akár az éjszakai égboltot is bevilágíthatják.

Meteor
Fotó: Pixabay

Várhatóan szombaton a kora esti órákban fog tetőzni a jelenség, és óránként akár 150 hullócsillag is átvonulhat az égbolton. A csillagászok számára ez a meteorzápor lesz az év fénypontja.

A jelenséget az okozza, hogy a Föld minden év júliusában és augusztusában belefordul a 109P/Swift-Tuttle üstökös által hátrahagyott törmelék mezőbe. Ezen meteorok pedig a jelek szerint a Perseus csillagképből származnak.

Lehetőségünk lesz üstökösök és hullócsillagok megfigyelésére is. Bár a csillagászok számításai szerint, mivel az idei meteorzápor kicsúcsosodása egybeesek a teliholddal, így a fényviszonyok valószínűleg nem lesznek ideálisak a megfigyeléshez.

Az augusztusi teliholdat szurikátaholdként is ismerik, amit az észak-amerikai halász törzsek neveztek el így, mivel a faj ebben a hónapban jelent meg nagy számban. De nevezik még zöld kukoricás holdnak, gabonás holdnak és vörös holdnak is a nyári ködben gyakran felvett vöröses árnyalata miatt - írja a brit Metro. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!