BIZARR

Szerző Ripost

3 hónapja

Hatalmas robbanás rázta meg a napot, a Földre is hatással lesz

A csillagászok fontos eseményre hívják fel a figyelmet. Csütörtökön fog ideírni a legutóbbi napkitörés következménye, ami megzavarhatja az elektromos hálózatot is.

Szerző Ripost

Egy nagy robbanás történt a Napon, aminek hatására több milliárd tonna plazma és részecske repül az űrben egyenesen a Föld felé. A szakértők szerint csütörtökön csapódik be.

napkitörés, nap
KFotó: Pixabay

A kannibál koronakitörés, amit azért neveztek el így, mert már elnyelt egy előző napi kitörést, hétfőn (augusztus 15-én) indult el a Nap felszínéről – közölték az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutattó Hivatal (NOAA) szakértői.

A Spacewaether.com független megfigyelői azóta azt is megállapították, hogy az AR3078 jelű aktív napfoltból kiinduló napvihar csütörtökön (augusztus 18-án) zavarokat okozhat a GPS-navigációs rendszerekben.

Ennek oka, hogy a napfoltot a megfigyelések szerint erős mágneses mező veszi körül, ami áthatolhat a Föld ionoszféráján. Továbbá úgy gondolják, hogy a kitörés potenciálisan hatással lehet az elektromos hálózatra is.

„Amikor a napkitörés eléri a Földet, a NOAA DSCOVR műholdja az első űreszközök között lesz, amik valós időben észlelik a változásait és kiadják majd a megfelelő figyelmeztetéseket. A G2 vihar által a technológiánkra gyakorolt hatások általában csekélyek” – ígérte közleményében az ügynökség.

Hozzátették, hogy a napvihar azt is jelentheti, hogy a sarki fény a szokásosnál délebbre fekvő régiókban is látható lesz Észak-Amerikában.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!