BIZARR

2016 az internetes bűnözés éve! Te sem vagy biztonságban!

A biztonsági szolgálatok előrejelzése szerint 2016-ra a hackerek óriási támadásokra készülnek. Kórházak, áramszolgáltatók és óriásvállalatok, de a magánemberek sincsenek biztonságban.
  • Szerző: A.A.

Gondoljunk  vissza az elmúlt év kibertámadásaira! 2015. decemberében hackerek megbénították a BBC  internetes szolgáltatásait. Az év első felében megtámadták a német törvényhozás - a Bundestag - számítógépes rendszerét. Szíriai behatolók az amerikai szárazföldi haderő honlapját törték fel. 22 millió ember adatait lopták el az amerikai kormány személyzeti hivatalától.

Két ukrán adathalász betört az amerikai hírügynökségek rendszereibe és onnan vállalati közleményeket lopott. Az információkat eladták, a vevők pedig ezek alapján tőzsdei részvényeket adtak-vettek. A 100 ezer vállalati hír áruba bocsátása 100 millió dollár keresethez juttatta őket.

Magánéletünkben ugyanúgy érezhetjük jelenlétüket

A LOT lengyel légitársaság utasai a varsói repülőtéren rekedtek öt órán keresztül. A számítógépes rendszer nem tudott utasokat fogadni, más gépek pedig késéssel indultak. A világ legnagyobb, félrelépésre szakosodott társkereső oldala - az AshleyMadison.com 37 millió regisztrált felhasználójának adatait lopták el a netről.

A Yahoo hirdetési rendszerébe július végén került rosszindulatú kód, ami egy héten át fertőzte a gépeket. A módszer egyszerű volt. Hirdetést vásároltak a Yahoo oldalain és a hirdetés rendszerébe telepítették a kártékony vírust. Aki egy windowsos gépről meglátogatott egy fertőző hirdetést futtató oldalt, annak számítógépére már fel is töltődött a kód. A fertőzés után a támadók átvehették az irányítást a számítógépek fölött. Vagy  pénzt kértek, vagy a vírus átirányította őket a hackerek weboldalára, ahol forgalmat generálva jutottak pénzhez.

Az USA biztonsági cége - a PKWARE - szerint a

legveszélyeztetettebb célpontok a 2016-os prognózis szerint a kórházak lehetnek.

Az utóbbi időben az orvosi eszközök és infrastruktúra egyre inkább felkerült a világhálóra és ezzel felkínálta magát a ciberbűnözőknek. Nincsenek biztonságban szerintük az áramhálózatok sem. Elég, ha a 2015 decemberi esetre gondolunk, amikor Ukrajnában csaknem 200 város áramellátása szűnt meg. De a PKWARE hackerbehatolást  prognosztizál az USA 2016-os elnökválasztása során is!

Nyugtalanságra adhat okot, hogy a biztonsági cégek jóslatainak találati aránya 95 %. Ráadásul a behatolások az utóbbi időben professzionálisabbak lettek, emiatt sokkal nehezebben felismerhetők.

 

 
 

 

És ezeket olvastad már?