Nincs

Világsiker, nemzetközi szaktekintélyek csodálják a Liget Budapest Projektet

A szakemberek a világ legrangosabb nemzetközi múzeumszakmai találkozóján vettek részt hétfőn Budapesten.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Világsiker a Liget Budapest Projekt – 20 ország 130 múzeumi szaktekintélye csodálta meg a fejlesztéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Példaértékű, különleges fejlesztésnek tartják a Városliget megújítását a világ legelismertebb múzeumtervezői. Hétfőn ért véget a világ legrangosabb nemzetközi múzeumszakmai találkozója, az International Museum Construction Congress (IMMC), amelynek helyszínéül a Liget Budapest Projekt komplexitása miatt választották a magyar fővárost. Az arab világtól kezdve egészen Amerikáig, több mint 20 országból 130 szakember gyűlt össze. A neves szaktekintélyek bejárták a beruházás helyszíneit.

A világ legrangosabb nemzetközi múzeumszakmai kongresszusát az elmúlt években Amszterdamban, Koppenhágában, majd pedig Berlinben rendezték meg, most Budapestre hozták el a Magyarországon zajló egyedülálló kulturális fejlesztéseknek köszönhetően. A Szépművészeti Múzeum megújult Román Csarnokában megtartott kongresszus résztvevői megtekintették a Liget Budapest Projekt helyszíneit, a jártak a kontinens legmodernebb múzeumi háttérintézményében, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban, a 130 esztendős, gyönyörűen restaurált Millennium Házában.

David Greenbaum, az IMCC vezető testületének elnöke, a világ egyik legelismertebb múzeum tervező szakembere szerint a budapesti Városliget egy egészen egyedi jelenség Európában, hiszen nincs még egy olyan zöld városrész, ahol a kulturális intézmények ennyire szervesen összekapcsolódtak volna a parkkal, annak több mint 100 éves történelme során. Hozzátette: nagy nemzetközi vonzerőt jelenthet a fővárosnak a Liget Budapest Projekt megvalósulása, amely színvonalas kortárs múzeumi épületek építésével képzeli el a Városliget XXI. századi újragondolását. Ezzel Budapest kulturális kínálata nagy mértékben gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet, különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria, és a Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza keltheti fel az utazók figyelmét. Ez egy különleges projekt, mert a múzeumokat egy gyönyörű környezetbe helyezi olyan lerobbant épületek helyére, amelyek már nem voltak méltók Budapesthez. Hasonló példát láthatunk a washingtoni Smithsonian Múzeum esetében vagy például Los Angelesben is, de a Liget Budapest Projektnél azért is különleges, mert maguk az épületek is nagyon egyediek.

A Liget Budapest Projekt többször is kivívta a nemzetközi figyelmet. A Magyar Zene Háza idén októberben nyerte el Európa legjobb középületének díját a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén. A Dózsa György úton épülő Néprajzi Múzeum pedig ugyanezen a megmérettetésen tavaly a világ legjobb középülete lett és különdíjat is kapott.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?