HŰHA

Hoppá: Sosem vál­hat­nak el Haj­dúék

2008. au­gusz­tus 18-án Sarka Kata és Hajdú Péter Isten előtt is igent mond­tak egy­más­nak. Ezzel fo­ga­dal­mat tet­tek, hogy együtt ma­rad­nak, amíg egyi­kük el nem tá­vo­zik az élők so­rá­ból. Ezt a szent­sé­get azon­ban soha nem bont­hat­ják fel!
  • Szerző: Buster

Egy polgári házasság felbontása egyszerű folyamat, de a szentségi házassággal már egészen más a helyzet. Azt ugyanis nem érvényteleníttethetik rafinált ügyvédek vagy világi bírák. Isten előtt ugyanis csak egyszer esküdhet valaki örök hűséget, és csak egyszer mondhatja ki a pár: Amíg a halál el nem választ…

Pontosabban létezik egy hosszadalmas és bonyolult procedúra, amelynek célja, hogy kiderüljön: a szentségi házasság eleve érvénytelen volt, de ezt az utat csak kevesen választják. Lovassy Attila, a jászkarajenői plébánia kormányzója elmondta a -nak, hogy milyen lehetőségei vannak az olyan házaspároknak, mint Sarka Kata és Hajdú Péter, akik Isten előtt tettek esküt, mégis szeretnének elválni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
2008-ban esküdtek Isten előtt
2008-ban esküdtek Isten előtt
Fotó: Kovács Gábor

"Az egyházi, szentségi házasság felbonthatatlan. Ugyanakkor az egyházmegyei hatóságnak van jogköre azt vizsgálni, hogy fennáll-e bármilyen ok, ami eleve érvénytelenné tehette a házasságot már a megkötése pillanatában.

Ok lehet például, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy nem szeretne gyermeket vállalni, vagy az, ha kiderül, hogy eleve nem gondolta komolyan a holtomiglan-holtodiglan fogadalmat.

Szóba jöhet még az éretlenség, vagy valamely tulajdonságban való alapvető tévedés. Ezen eseteket persze bizonyítani is kell egy háromfős egyházi bírói testület előtt.Ők azok, akik végül érvényteleníthetik a házasságot”

– mondta lapunknak Attila atya.

Az első bontóperre nem mentek el
Az első bontóperre nem mentek el
Fotó: Korponai Tamás

Megkerestük Hajdú Pétert, aki bár nem tett le házassága felbontásáról, nem szeretné érvényteleníttetni a Szent István Bazilikában tett fogadalmát.

Eközben a címlapon

"Hívő emberként nagyon sajnálom, hogy véget ért a házasságom, de nem megyek bele a procedúrába csak azért, hogy Isten előtt is felbontsuk a köteléket.

Ha lesz is még esküvőm ebben az életben, azt már nem templomban fogom tartani.

Én eleve egyetlen esküvőt terveztem, de sajnos a sors közbeszólt…”

– mondta kérdésünkre az Esti Frizbi műsorvezetője.

A Bazilikában álltak oltár elé
A Bazilikában álltak oltár elé
Fotó: Sulyok László
Esküvő a Bazilikában, lagzi a Hiltonban 2008. augusztus 18-án olyan felhajtás kerekedett a Szent István Bazilika előtt, mintha csak egy romantikus film katartikus végkifejletét forgatták volna. Kata és Péter egyházi esküvőjén mindenki ott volt, aki csak számított akkoriban a celebvilágban és a politikai elitben. Kata három hónapos terhesen állt az oltár elé, és kerekedő pocakjával mesésen festett méregdrága ruhájában. A pár lakodalma szintén ütősre sikeredett. A hatalmas násznép hajnalig ünnepelt a Hiltonban, a nászt pedig az elnöki lakosztályban hálták el…
Rómában is elválaszthatnák őket
Rómában is elválaszthatnák őket
Fotó: 123RF
Mennyibe kerül az egyházi bontóper? A Magyarországon egy házassági perben a fizetendő díj mértéke a különböző püspöki bíróságokon nem egységes. Egy elsőfokú eljárás jellemzően 30-50 ezer forint, egyes bíróságokon sürgősségi eljárás kérelmezésekor további 10 ezer forint fizetendő.A másodfokú és minden további eljárás díja 12-15 ezer forint. Amennyiben szakértői véleményre van szükség, annak költsége dokumentumonként 5 ezer forint. Egy Rómában lefolytatott eljárásért az Apostoli szentszéknek kell díjat fizetni. Ez több száz euró lehet, az eljárás fajtájától függően. A díjakat a keresetet benyújtó félnek kell fizetnie. A díjak elengedése vagy mérséklése megfelelő okiratok benyújtásával kérvényezhető – ír a díjakról a jegyes.hu.