MEDICINA

Most fi­gyelj! Ezért na­gyon egész­sé­ges a retek

Ret­tegsz az influ­en­zá­tól? Min­denki köhög-prüsz­köl kö­rü­löt­ted? Téged is meg­véd a retek! Mu­tat­juk, ho­gyan.

Ne csak húsvétkor jusson eszedbe ez a szerény külsejű, de nagyon különleges, sokoldalú zöldség.  Egész évben beszerezhető, de különösen ilyenkor, tél végén, kora tavasszal ajánlott, hiszen szervezeted kimerült vitamin- és ásványi anyag raktárának pótlására ez az egyik legolcsóbb forrás. Étek és gyógyír egyszerre. Vágyserkentőként sem megvetendő, az ókorban célzatosan emiatt fogyasztották.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyökérzöldség, melyet minden formájában ehetsz nyersen:gumóját, levelét, csíráját is fogyaszthatod. Gumója kenyérre szelve, salátába reszelve vagy lé formájában a legegészségesebb, igazi gyógyszer. Leveléből saláta, főzelék készülhet. A csíráját rászórhatod bármire: salátára, kenyérre, leves tetejére. Nem csak nyersen fogyasztható, elkészítheted levesnek, főzeléknek is.  

A RETEK FAJTÁI

Megjelenése alapján: a színe lehet fehér, sárga, lila, vörös, piros, fekete, de a belseje mindig fehér. Formája: kerek, gömbölyű, hosszúkás, hengeres, ovális. Súlya a pár grammtól a több kilóig terjed.

Neve szerint nálunk a legismertebb a vajretek (hónapos retek), jégcsap retek (fehér retek), sör retek (fehér, gömb alakú), fekete retek.

Legfinomabb a kicsi, piros vajretek, és legnagyobb gyógyhatással a fekete retek bír, C-vitamin tartalma a vajretek háromszorosa.

Elenyésző a kalóriatartalma: 100 grammban 15 kcal, és mindeközben tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Eközben a címlapon
Fotó: Markovics Gábor

GYÓGYHATÁSAI

A reteknek számos gyógyhatása ismert, ezek a következők.

EMÉSZTÉS SERKENTŐ

A benne található enzimek hatásosan segítik az emésztést.

ANTIBAKTERIÁLIS, GOMBAÖLŐ 

A hatást a benne található kéntartalmú illóolajoknak, a mustárolaj-glikozidnak és raphanolnak köszönheti. Influenza, megfázás, cseppfertőzés idején építsd be az étrendedbe, oldja a nyákot, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

Köhögést csillapító szirup készítése:

  1. Vágj ketté egy nagy fekete retket.
  2. Fúrj lyukat a közepébe.
  3. Töltsd meg mézzel.
  4. Pár óra alatt a retek gyógyerejű leve a mézbe szivárog át. Ekkor fogyaszd a kínzó köhögés elmulasztására.

VIZELETHAJTÓ

Enyhén, kíméletesen tisztítja a veséket.

KERINGÉSJAVÍTÓ

Javítja a keringést. Káliumban gazdag, ám nátriumban szegény, helyreállítja a szervezet nátrium-kálium egyensúlyát.

BÉLTISZTÍTÓ

Magas rosttartalma tisztítja a beleket, karbantartja a bélrendszert. Szélhajtó hatású.

VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ

Káliumtartalmának köszönhetően hasznos védőétel a magas vérnyomásban szenvedők számára.

MÁJVÉDŐ

Májgyulladás esetén serkenti a gyógyulást. A máj tisztítására is a fekete reteklé javasolt. Ha gondot fordítasz májad tisztítására, azzal megkíméled a vesédet is. Készíts mézes reteklevet.

GYOMOR-  EPEMŰKÖDÉS JAVÍTÓ

Illóolajai segítik az epe termelődését és kiürülését, rendszeres fogyasztásával megelőzheted az epekő képződését. Az epe karbantartására, az epebántalmak kúrálására készíts reteklevet, fogyaszd négy héten keresztül, naponta többször.

Elkészítés:

Reszelj le fekete retket, keverd mézzel vagy cukorral. Hamarosan bőséges levet ereszt, ezt fogyaszd.

Fotó: Markovics Gábor

ELLENJAVALLATOK

  • Ne fogyaszd éhgyomorra.
  • Fogyasztása nem ajánlott: gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, epeutak elzáródása esetén.
  • A fekete retekkel bánj óvatosan, kis mennyiségben, mindig valamivel együtt fogyaszd.