FITTFAZÉK

Me­g­újult a gesz­te­nye­püré! Ilyen fi­no­mat még éle­ted­ben nem ettél

Te is imá­dod a gesz­te­nye­pü­rét? Akkor örülni fogsz ennek az őr­jí­tően finom vál­to­zat­nak. Két sü­te­ményt ál­mod­tak most egybe a cuk­rá­szok, nem is ért­jük, eddig miért nem ju­tott ez sen­ki­nek az eszébe.

Előkészítés: 30 perc, sütési idő: 3 óra.

Az elkészítést lebonthatod több fázisra. Például a gesztenyét megfőzheted előző nap is, vagy ha egyáltalán nem szeretnél vele bajlódni, vásárolj kész gesztenyepürét. A Pavlovának érdemes nekilátni reggel, hogy legyen ideje megszáradni. Este pedig, tálalás előtt összeállíthatod a csodás ínyencséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

4-6 személyre

HOZZÁVALÓK, A CSOKOLÁDÉS PAVLOVÁHOZ:

  • 3 tojásfehérje
  • 180g porcukor
  • 1 ½ tk. kukoricaliszt
  • 1 tk. fehér borecet
  • 1 ½ ek. kakaó, szitálva
  • 50g fekete csokoládé, durván összevágva

A GESZTENYEPÜRÉHEZ:

  • 375g főtt gesztenye (konzerv v. vákuum csomagolású)
  • 200ml zsíros tej (3.6 százalékos), plusz még egy kicsi
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 2 ek. rum vagy cseresznyepálinka
  • 100g porcukor

A TEJSZÍNHAB KUPOLÁHOZ:

  • 250ml (1 csésze) tejszín
  • fekete csokoládé a dekoráláshoz

ELKÉSZÍTÉS, PAVLOVA:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

2. Botmixerrel, magas fordulatszámon verd fel keményre a tojásfehérjét.

3. Vedd alacsonyra a fordulatszámot, és egy evőkanalanként hozzáadva a cukrot, jól keverd össze.

Eközben a címlapon

4. Add hozzá a kukoricalisztet, az ecetet és a kakaót, és elegyítsd.

5. Kavard bele a darabolt csokoládét.

6. Kanalazd a Pavlova-alapot a sütőlapra, kerek alakot formálva.

7. Egy spatulával alakítsd ki a szélét, majd lapítsd le a tetejét, hogy a következő réteg ne csússzon le róla.

8. Tedd a Pavlovát a sütőbe, és azonnal vedd le a hőmérsékletet 150 Celsius-fokra.

9. Süsd 1 óra 15 percig.

10. Zárd el a hőt, de a sütő ajtaját ne nyisd ki! Hagyd a Pavlovát a zárt sütőben kihűlni és kiszáradni.

GESZTENYEPÜRÉ:

1. Tedd a gesztenyét, a tejet, a vanília kivonatot és a rumot egy közepes lábasba.

2. Lassú tűzön főzd, míg a gesztenye olyan puha nem lesz, hogy egy fakanállal könnyen szétlapíthatod. Ezalatt a tejet is beszívja.

3. Vedd le a tűzről, és egy krumplinyomóval többször nyomd át, míg lágy, puha, sima nem lesz. Lehet, hogy még kíván egy kis tejet.

4. Tedd vissza a tűzre, keverd bele a cukrot, és főzd pár percig, míg egybeköt. Tedd félre hűlni.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

1. Közvetlenül szervírozás előtt verd keményre a tejszínt.

2. A krumplinyomóval vékony csíkokat kipréselve halmozz a Pavlova tetejére nagy adag gesztenyepürét.

3. Púpozd a tetejére a keményre vert tejszínhabot, és díszítsd reszelt csokoládéval.