FITTFAZÉK

Itt az al­más­pite-sze­zon, így lesz tö­ké­le­tes és omlós a tészta

Télen is me­le­gebbé va­rá­zsol­ha­tod a la­kást a fa­hé­jas-almás il­la­tá­val. Most el­árul­juk, mitől lesz iga­zán tö­ké­le­tes gye­rek­ko­rod ked­venc édes­sége.

Nincs finomabb süti az omlós tésztájú almás piténél. Elkészítése egyszerű, és már sütés közben az illatoktól mindenkinek összefut majd a szájában a nyál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

HOZZÁVALÓK a tésztához:

  • 40 dkg liszt (finomliszt, de még jobb, ha 15 dkg benne rétesliszt)
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje a tetejére
  • 3-4 ek tejföl
  • 10 dkg nádcukor, porrá őrölve
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja

HOZZÁVALÓK az almatöltelékhez:

  • 1 ½ kg rétesalma (vagy más kemény húsú, savanykás alma) lereszelve
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • ½ dl rum
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 10 +5 dkg dió, durvára vágva
Fotó: Pinterest

ELKÉSZÍTÉS:

1. Mosd meg a mazsolát, és áztasd vízbe.

2. A hámozott, kicsumázott, lereszelt almát keverd össze a cukorral, és hagyd levet ereszteni. ½ óra múlva nyomd ki a levét (idd meg). Az almát keverd össze a fahéjjal, rummal, citromhéjjal, és párold szárazra. Tedd félre hűlni.

3. Állítsd össze a tésztát: keverd el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, cukrot, vaníliát, citromhéjat. Gyúrd kemény tésztává. A keménységét szabályozd a tejföllel.

4. Oszd el a tésztát 2 felé, és nyújtsd lapokká.

5. A nagyobbikat fektesd el egy kivajazott tepsibe. A széleit kicsit húzd fel.

Eközben a címlapon

6. Szórd meg 10 dkg vágott dióval. Hintsd meg a felpuhult, kinyomkodott mazsolával, majd oszd el rajta a kihűlt almatölteléket.

7. Fektesd rá a kisebbik tésztalapot. Kend be a tojásfehérjével, és szurkáld meg villával tetszés szerint. Hintsd meg a tetejét 5 dkg vágott dióval.

8. 180 Celsius fokra melegített sütőben süsd 30-35 percig. A teteje világos barnára süljön.