kulcsár edina
Ha állandó éhségérzettel küzdesz, akkor valójában az ötödik íz, vagyis az umami hiányzik az életedbõl. Amint elegendõ umami kerül a tányérodra, sokkal könnyebben megy a diéta.
Hosszú időn keresztül a tudósok úgy tudták, hogy a szánkban lévő receptorok mindössze négy fő ízt képesek megkülönböztetni egymástól: a keserűt, a sósat, a savanyút és az édeset. Japánban azonban már évtizedekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy létezik egy ötödik íz, az úgynevezett umami is. Ez a leginkább fehérjékre jellemző íz pedig,- amely már az anyatejben is megtalálható - képes minden más élményt még intenzívebbé tenni a szájban. A japánok szerint az umami, vagyis a pompás íz, életre kelti az ételek természetes zamatát. Az umami egyensúly: feleslegessé teszi a fűszert, kellemes utóérzetet hagy a szájban és mély benyomást a lélekben. Ez az ízkategória felel egyébként a különböző húsok ízéért, de megtalálható a paradicsomban, dióban, szőlőben, a parmezánban, a rokfort sajtban, a szárított sonkában, szalonnákban, gombákban, algákban és a szójaszószban is.
Az umami egy kellemesen pikáns aroma, mely a guanilát és inoziát nevű vegyületnek illetve egy bizonyos aminosavnak, a glutamátnak köszönhető. Az XX. század eleje óta létezik egy mesterséges megfelelője is, ez az úgynevezett MSG. Ez az egyik leggyakoribb ízfokozó, melyet azért dobnak be az élelmiszeripari vegykonyha üstjeibe, hogy a fogyasztó, vagyis te igazán mennyeinek érezd az ízeket. Sajnos az adalék rendszeres fogyasztásával akár függőség is kialakulhat. Ennél nagyobb baj, hogy káros a szervezetre, így használatát mindenképpen kerüld!
Angol dietetikusok kísérletei szerint, azok az emberek, akik étkezéseik során olyan élelmiszereket is fogyasztanak, melyekben fellelhető az ötödik íz, sokkal hamarabb érik el a teltségérzetet, később éheznek meg, és kevesebb mennyiséggel is beérik naponta.
Tippek: