Létrehozva: 2016.12.24.

Így csinálták nagyanyáink: A tökéletes karácsonyi kocsonya 5 titka

Mos­t, hogy tar­tó­san hidegek az éj­szakák, végre bát­ran ne­ki­áll­ha­tunk a ko­cso­nya­fõ­zés­nek! A jó ko­cso­nyá­hoz nem­csak hideg, hanem néhány apró trükk is szükséges. Meglessük, nagyanyáink hogy csinálták!

Szerző Molnár Hédi

A karácsony egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál  az ünnepi menü elengedhetetlen része.  A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e hozzá füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Nézzük, mi volt nagyanyáink titka, hogy annyira finomra sikerült nekik mindig.

1. A főzési idő

Kocsonyát készíteni  viszonylag egyszerű, de időigényes munka! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni.  Ez a hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes  zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább  főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!

2. A megfelelő alapanyag

A legjobb az a kocsonyahús, amely vegyesen összeválogatva kerül a fazékba. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya ezek kollagéntartalmától zselésedik, ezektől lesz a megfelelő állagú.  Ha nem elegendő a bőrös, csontos részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

3. Fokhagyma

A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó alapíze a fokhagyma. Akár megmosott, keresztben félbevágott, egész fokhagymát is tehetünk a lébe. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.

4. Várj fél órát

Mielőtt tányérokba mernéd, várj egy fél órát, így egyben lekanalazhatod  a tetejéről a zsírt. Nincs annál visszataszítóbb látvány, mint amikor a remegő, tiszta kocsonya tetejét zsírréteg borítja.

5. Nagy mennyiségben főzd

Kocsonyát nem érdemes kis mennyiségben főzni. Ha kisebb mennyiségre van szükséged, fagyaszd le. Ajánlatos ezt adagonként megtenni, fogyasztás előtt elővenni, felmelegíteni, majd hűvös helyen hagyni, hogy megdermedjen.

Szerző Molnár Hédi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk