MANI

Így he­lyet­te­sít­het­jük a to­jást

Nem csak drá­gítja a to­jást a ma­dár­influ­enza, de or­szá­go­san csök­kent a ter­me­lés is. Egyre ki­sebb a kí­ná­lat a pi­a­con. Azon­ban nem kell két­ségbe esni, a tojás he­lyet­te­sít­hető a kony­há­ban. A Ri­post segít, mit hasz­nál­junk he­lyette.
címkék:
  • Szerző: R.A.

A tojás rengeteg étel alapanyaga a hazai konyhákban. Elsősorban kötőanyagként illetve élesztőként szolgál a főzés és sütés során. A rántotta és az omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemények elkészítése is szinte elképzelhetetlen nélküle. Azonban ma már több összetevő is jó és számos praktikus megoldással szolgál a tojás helyettesítésére.

Nézzük meg, mivel tudjuk bármikor helyettesíteni a tojást:

1. Chia mag

Fotó: 123RF

1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Egy tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni legalább 10 percig. Teljesen zselés állagú lesz. Ezután hozzá is adhatjuk az ételhez. Többnyire sütemények készítésekor lehet használni, de összeragaszthatunk vele fasírtot is.

2. Darált lenmag

1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Egy tojást megközelítőleg egy evőkanálnyi, vízbe áztatott és aztán összeturmixolt lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk. Nagyjából ugyanúgy működik, mint a chia mag. Összekeverjük a lenmagot a vízzel és megvárjuk, amíg zselés állagú lesz.

Eközben a címlapon

3. Érett banán vagy avokádó

1 banán vagy avokádó = 1 tojás

A banánt hámozzuk meg és törjük villával pépesre, így adjuk a süteményhez. Egyes helyeken csak fél banánt használnak egy tojás helyettesítésére. Nagyon jó kötőanyagként szolgál és nedvesen tartja a sütemény tésztáját.

4. Almaszósz

kb. 1/4 bögre almaszósz = 1 tojás

Készíthetünk saját magunk cukormentes almaszószt, de gyorsabb megoldást ígér, ha veszünk bolti baba almapürét, almaszószt. A reszelőn lereszelt alma is tökéletes ahhoz, hogy pürés állaga legyen, és tökéletesen funkcionál a tojásmentes süteményekhez.

5. Agar-agar

1 evőkanál agar-agar + 1 evőkanál víz = 1 tojás

Tojás vagy zselatin helyettesítésére lehet ideális cserealapanyag, például kocsonyánál vagy panna cottánál.

6. Földimogyoróvaj, mandulavaj

 3 evőkanál földimogyoróvaj = 1 tojás

A földimogyoróvaj jól ragaszt, mint ahogyan a mandulavaj is.

7. Piskóta tojás nélkül

Elsőre elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.

8. Kukoricakeményítő, vagy bármilyen más keményítő

1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2evőkanál víz = 1 tojás

Kekszekben, piskótákban a legjobb.

9. Útifűmaghéj

1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás

Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet. Nyálkás állagú lesz, de tökéletesen helyettesíti a tojást, akár még panírozni is lehet vele.

10. Rántotta tofuból

A tofut lereszeljük vagy villával összetörjük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadunk fűszerpaprikát, paradicsompürét, kurkumát, csipet sót, zúzott fokhagymát. Erre szórjuk rá a reszelt tofut, összekeverjük, majd fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Friss salátával és rozskenyérrel kínáljuk.

címkék: