kulcsár edina
Az alma az egyik legõsibb kedvencünk, több ezer éve ropogtatja az emberiség. Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak nyersen, almás sütinek vagy almabornak alkalmas. Megmutatjuk, mi mindenre jó még!
Az almában sok a kvercetin nevű vegyület, amely lassítja a hisztamin termelődését – ezt az anyagot a szervezet az allergiás reakció idején különösen nagy mennyiségben választja ki. Egy kutatás szerint annak, aki naponta legalább öt almát elfogyaszt, hatékonyabban működik a tüdeje.
Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a zöld alma illata csökkenti a migrén fájdalmas tüneteit, és le is rövidítheti a migrénes rohamot. Azzal kapcsolatban is folynak kutatások, hogy vajon az ízületi fájdalomra is van-e hatása. Ha azt érzed, hogy közelít a migrén, vágj félbe egy zöld almát, és szagolgasd. A mesterséges almaillatokat viszont felejtsd el, azok fokozhatják is a fájdalmat.
Az alma a barackhoz, a körtéhez és a banánhoz hasonlóan etilént bocsát ki, ami segít egyes gyümölcsök érlelésében: elég, ha közös papírzacskóban tárolod őket egy érett almával. A narancsra, ananászra vagy mandarinra viszont nem hat az alma. Ha viszont épp az a cél, hogy a gyümölcseid sokáig frissek maradjanak, akkor ne tedd őket alma közelébe, nehogy felgyorsuljon az érésük.
Az almaecetet nagyon jó a zsíros hajra. Keverj el egy evőkanál almaecetet fél liter vízben, és zuhanyozás közben öblítsd át vele a hajad. Az ecetes oldat leoldja a hajadról a szappanmaradványokat, így csökkenti a zsírosodást, és jó tartást ad a hajnak. Mire megszárad a hajad, az ecetszaggal sem kell számolnod, az ugyanis egyszerűen eltűnik.
Vágj ketté egy almát, és egyszerűen tedd ki a madáretetőbe. A legtöbb madár nagyon szereti!