RIPOSTER

Ezért hagy­ták ma­gára tár­sai a Sajó je­gébe fa­gyott kis­lányt

Két 8 éves ba­rát­nője is ott volt, ami­kor a kis Kiara alatt be­sza­kadt a Sajó jege. Ahe­lyett azon­ban, hogy se­gít­sé­gért ki­ál­tot­tak volna, el­sza­lad­tak és el­tit­kol­ták, mi is tör­tént va­ló­já­ban.

A 7 éves Kiara a jég alá került, és meghalt a vízben. Mint a is megírta, édesapja húzta ki a holttestét. Ha a barátnői rögtön szóltak volna valakinek, Kiarának akkor sem lett volna esélye az életben maradásra.

A jég alól húzta ki édesapja a kislány testét
A jég alól húzta ki édesapja a kislány testét
EZT OLVASTAD MÁR?

A megdöbbentő tragédia után rengetegen kérdezik:

hogyan lehetséges, hogy órákig nem szóltak a gyerekek arról, hogy a barátnőjük életveszélyben van?

Makai Gábor pszichológus lapunknak azt mondta, szó sincs arról, hogy gonoszak lennének a gyerekek. "Rémült, sokkos állapotba kerülhettek, látva, hogy elsüllyedt a barátnőjük. A hallgatásuk arra utalhat, hogy tudatában voltak annak, hogy baj történt, de megrémítette őket a félelem és a sokk. A haláltól való félelem is kiérezhető a szituációból. Talán

elhitethették magukkal, hogy előkerül a társuk"

– mondja a szakember, aki szerint nyilván féltek attól is, hogy megszidják, esetleg megbüntetik őket – de ennyire nem szabad leegyszerűsíteni a dolgot.

A sokkos, rémült állapot miatt nem voltak képesek racionálisan gondolkodni. Ez ösztönös védekezési mód, eltolják a valóságot, a bajt maguktól, és inkább olyan gondolatokat kreáltak, amikkel képesek lehettek a belső feszültséget csökkenteni" – mondja Makai, hozzátéve: egy ilyen helyzetnek több kimenetele is lehetne. "Elképzelhető lenne, hogy elkezdenek kiáltozni, sikoltozni, de egy gyermek sokszor inkább az elkerülést választja,

így próbálja meg nem történtté tenni a dolgot, így próbálja védeni a saját pszichéjét."

A szakember szerint később ez megnehezíti majd a lányoknál a gyász feldolgozását, trauma alakulhat ki, ezért mindenképpen pszichológus segítségére van szükség.

Eközben a címlapon
Kiara öccse még csak 3 éves, ő egyelőre semmit sem ért
Kiara öccse még csak 3 éves, ő egyelőre semmit sem ért
Fotó: Keller Mátyás

Ezt egyedül a szülő nem tudja megoldani, hiszen a történtek újra és újra betörnek a gyermek tudatába, ami által újra megélheti ugyanazt az érzelmi töltetet.

Így reagálnak a gyerekek a halálra

6-7 éves korban Számukra nem végleges, hanem visszafordítható a halál. Ők még úgy gondolják, hogy aki saját akaratából megy el, az arra is képes lesz, hogy a halálból is visszajöjjön. Ha a két sajószentpéteri kislány még ezen a szinten áll, akkor azt is gondolhatták, mikor elmerült társuk, hogy vissza is tud majd jönni.

8-9 éves korban Már éppen megértik, hogy visszafordíthatatlan a halál, ez egy nagy felismerés ebben a korban. Szorongást is generál, ezen át kell segíteni őket ezen az időszakon. A két 8 éves kislány halálhoz való viszonyulása éppen a határon lehet.