MEDICINA

Döb­be­ne­tes ered­ményre ju­tot­tak a ku­ta­tók: a glu­tén­men­tes­ség rossz

Bár egyre töb­ben igye­kez­nek glu­tén­men­te­sen ét­kezni, a ku­ta­tók most arra az ered­ményre ju­tot­tak, hogy több kárt okoz a meg­vo­nás.
  • Szerző: Ripost

Sokan valóban érzékenyek a gluténra, ám akadnak szép számmal olyanok, akik valamilyen divatos diétát követve mondanak le róla. A gluténmentes táplálkozás híve többek között Victoria Beckham vagy éppen Gwyneth Paltrow is.

A kutatók azonban most rémisztő eredményeket közöltek: bizonyítható ugyanis, hogy a gluténmentes táplálkozás növeli a rák és más, krónikus betegségek kockázatát.

Két amerikai kutatócsoport is azonos eredményre jutott. Mint kiderült, kétszer annyi arzén van azoknak a vizeletében, akik gluténmentesen étkeznek, mint azokéban, akik fogyasztanak gabonát. Sőt, a vérükben 70 százalékkal volt magasabb a higanyszint, valamint az ólom és a kadmium szintje is megemelkedett.

EZT OLVASTAD MÁR?

Mivel korábban már bebizonyították, hogy ezeknek az elemeknek közük van a rák és más betegségek kialakulásában, a tudósok félreverték a vészharangot. Szerintük ugyanis beláthatatlan következményei lehetnek, ha valaki hosszú távon követi a gluténmentes diétát.

Bár sokan nem divatból esznek tisztán, nekik azt tanácsolták, a rizslisztet iktassák ki mindenképpen az étrendjükből, mivel abban van a legtöbb arzén. A kutatók szerint különösen veszélyes, ha a szülők a tehéntejet is rizstejjel pótolják - írta a Daily Mail.