kulcsár edina
A kávébab ezerarcú termés, fõzetét a végtelenségig lehet kombinálni. A legújabb változat meglehetõsen furcsa eljárással készül, viszont nagyon egészséges!
A modern gasztronómia egyik mániája, hogy ízvilágukban egymástól távol eső dolgokat párosít össze. Ez a módszer néha csodákra képes, néha viszont fogyaszthatatlan kompozíciók születnek. A nemrég piacra dobott gombás kávé esetében mindenesetre érdekes lett a végeredmény.
Hogy miről is van szó? Egy fiatal finn vállalkozó, Tero Isokauppila hirtelen felindulásból megalkotott egy instant kávékeveréket, melynek 50%-a porított matsutakegomba, míg a másik fele kiváló minőségű arabika kávé.
A termék lényege, hogy fogyasztásával jelentősen csökken a koffeinbevitel - miközben a forró fekete élénkítő hatása megmarad. Ugyanis a feljebb említett matsutake egy olyan speciális és egyébként nem olcsó japán gombafaj, amely tele van a koffeinhez hasonló vegyületekkel. Ezek ugyanolyan élénkítő hatást fejtenek ki, mint a kávé. Ám a koffeinnel ellentétben a gombában lévő hatóanyagoknak nincsenek olyan mellékhatásai, mint az erős szívverés és magas vérnyomás.
A finnek nem mellesleg komoly kávéfüggőséggel küzdenek. A világon ebben az országban a legmagasabb az egy főre jutó éves kávéfogyasztás. Ebből pedig egy sor egészségügyi problémája is származik az északi ország lakosainak. Most azonban felcsillant a remény hogy rendeződhetnek az elsősorban a vérnyomást és az érrendszert érintő bajok.
Nem véletlen hát, hogy az egészségesnek kikiáltott új termék máris hihetetlenül kelendő. Még annak ellenére is, hogy a visszajelzések alapján többen panaszkodnak furcsa ízre, amit csak tejcsokoládéval lehet csak elnyomni.
A siker így is óriási, viszik az apró tasakokat, mint a cukrot!