kulcsár edina
Gyakran rakjuk szendvicsbe, vagy csinálunk az uborkából salátát, de nap mint nap nem szokás enni, végképp nem magában. Pedig kéne! Az egyik legegészségesebb, egész évben kapható, pénztárcabarát zöldség.
Az uborkának számos elképesztően jótékony hatása van a szervezetünkre. Fogyaszd nyersen, vagy szeleteld fel, és tedd bele egy kancsó citromos vízbe, ezzel el is készítetted az egyik legfinomabb hidratáló italt.
A zsírpárnák elleni harc egyik legfontosabb fegyvere a nagy mennyiségű víz. Az uborka rengeteg vizet tartalmaz, és meggyorsítja az anyagcserénket, kihajtja a méreganyagokat a vízzel együtt a szervezetünkből.
Sőt! Segít lebontani a vesekövet is.
A rossz szagú lehelet problémáját könnyen kezelhetjük ezzel a zöldséggel. Az uborka szájban elinduló emésztése segíti elpusztítani a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat.
Tégyl egy szelet uborkát a szádba, és tartsd ott fél percig.
Az uborka héja nagyon gazdag C-vitamin forrás. A napi igényünk 10%-át tartalmazza.
Fontos: mindig mosd meg alaposan az uborkát, ha héjastul eszed, hisz ki tudja, mivel permetezték.
A bőrirritáció és -leégés egyik legjobb alternatív gyógyszere az uborka. Csak hámozd meg, és kezeld vele a kényes felületet. Tegyél egy karika uborkát az arcodra, ha le akarod tisztítani.
Ként és szilíciumot tartalmazz, így természetesen gyorsítja a haj növekedését.
A B-vitamin hiánya nagyon sok rosszindulatú folyamatot indíthat el. A kávé és alkohol, csökkentik a B-vitamin háztartásunkat. Az uborka viszont tartalmazz B-vitamint, így már csak ezért is mindennap kéne enni belőle.
Szabályozza a vérnyomásunkat, és az inzulinszintünket. Folyamatos uborka fogyasztás mellett kisebb az esélyünk a méhnyakrákra és a mellrákra is.