FITTFAZÉK

5 bög­re­süti, amit a mik­ró­ban is el­ké­szít­hetsz

Édes­ségre vágysz, de nem sze­ret­néd az egész napot a kony­há­ban töl­teni? Mu­ta­tunk 5 re­cep­tet, ame­lyek­kel pár perc alatt le­nyű­gö­zően finom, egy­sze­mé­lyes tor­tács­kát ké­szít­hetsz.

Néha megkívánod a sütit, de egy egész tepsivel igazán nem szeretnéd próbára tenni az akaraterődet? Ezek a receptek pár perc alatt elkészíthetőek, és egy személynek, csak egyetlen alkalomra szólnak.

Fotó: Pinterest
EZEKET OLVASTAD MÁR?

I. CSOKOLÁDÉCHIPSES

7 perc alatt elkészül.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 ek. barnacukor
  • 1 tojás
  • ¼ tk. vanília kivonat
  • 1/3 csésze liszt
  • ¼ tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. csokoládéchips

ELKÉSZÍTÉS :

1. Tedd a vajat egy nagy bögrébe, és olvaszd fel a mikróban (15-30 mp). Szórd bele a kétféle cukrot, jól keverd el. Add hozzá a tojást, a vanília kivonatot, és kavard simára.

2. Öntsd a lisztet, a sütőport és a sót a keverékhez, és dolgozd vele össze. Kavard bele a csokoládéchips-et is.

3. Tedd a bögrét a mikróba, és süsd 1-2 percig, vagy míg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán nem húzod ki belőle. Azonnal fogyasztható.

Eközben a címlapon
Fotó: Pinterest

II. FAHÉJAS KARAMELL

Glutén-, cukor-, olajmentes. 10 perc előkészítés, 1 perc sütés.

HOZZÁVALÓK:

A datolyapasztához (ami a tésztához és az öntethez is szükséges):

  • 10 szem királydatolya (mag nélküli)
  • ½ csésze víz (tisztított) opcionális
  • 1 ek. mandulavaj (vagy más olajos magból készült vaj)

A tésztához:

  • 1/3 csésze zabliszt
  • ¼ csésze datolyapaszta (recept fent)
  • 2 ek. tápióka keményítő (vagy kukorica keményítő)
  • ½ tk. sütőpor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 csipet tengeri só

A karamellöntethez:

  • ¼ csésze datolyapaszta (recept fent)
  • 1 tk. juharszirup
  • ½ tk. fahéj

ELKÉSZÍTÉS:

1. Géppel keverd össze a datolyapasztához szükséges összes hozzávalót. (Lehet, hogy maradni fog egy kis datolyapaszta, de ennél kisebb mennyiséggel nem tud dolgozni a gép).

2. Jól elegyítsd a tésztához való anyagokat. Ragadós tésztát kapsz, de elég keményet ahhoz, hogy gombócokba hengerítsd.

3. A karamellöntethez valókat is keverd össze.

4. Csípj le egy darabot a tésztából, formálj belőle labdácskát. Ejtsd a karamellszószba. Egy kanál segítségével vond be mindenütt. Tedd mikrózható tálba. Ismételd a műveletet, míg el nem fogy a tészta. Kb. 8 golyó telik ki belőle.

Fotó: Pinterest

III. ALMÁS ROPOGÓS

Ez a tökéletes desszert: 2 perc alatt elkészül.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kis alma (gála v. jonatán) hámozva, kicsumázva, szeletelve
  • 2 tk. kristálycukor
  • 1 tk. fahéj, 2 felé osztva
  • ¼ csésze zabpehely
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. barnacukor
  • 2 ek. vaj, olvasztva

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy kisebb, mikrózható tálban szórd meg az almát kristálycukorral és a fahéj felével. Kavargasd át.

2. Egy másik tálban keverd el a zabpelyhet a liszttel, a barnacukorral és a fahéj másik felével. Add hozzá az olvasztott vajat is, és jól vegyítsd össze.

3. Szedd az almás keverékre a zabpelyheset, és tedd mikróba 90-120 mp-re.

4. Tálald tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal a tetején.

Fotó: Pinterest

IV. SÜTŐTÖKÖS

10 perc tüsténkedés, és máris élvezheted a csodás desszertet! A tésztája lágy és kicsit szivacsos.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 tk. sózatlan vaj
  • 14 g (2 kis darab) gyömbéres süti, elmorzsálva (2 ek. lesz kb.)
  • 1/3 csésze sütőtök püré
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek. tej vagy tejszín
  • 2 ek. barnacukor (vagy méz, juharszirup stb.)
  • 1 tk. fűszer (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér)

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy nagy, mikrózható csészében, alacsony hőmérsékleten olvaszd meg a vajat. Keverd bele az összetört gyömbéres sütit, és jól lapítsd el a csésze aljában.

2. Egy kis tálban keverd össze a sütőtökpürét, a tojást, a tejet (vagy tejszínt), a barnacukrot és a fűszereket. Öntsd a gyömbéres alapra.

3. Tedd a csészét egy mikrózható tányérra, és a legerősebb álláson süsd 2-5 percig. (A sütés függ a mikród típusától is. Kezdd 2 perccel, majd 30 mp-re tedd vissza.) Folytasd, míg a süti közepébe szúrt kést tisztán húzod ki. A teteje talán nedvesnek tűnik, de ha kihűl, megszilárdul.

4. Tálaláshoz szórj a tetejére tört magokat, vagy nyomj rá egy kis tejszínhabot.

Fotó: Pinterest

 V. SZÜLETÉSNAPI BÖGRETORTA

Ezzel a szivárványszínű, egyszemélyes tortácskával bárkit felköszönthetsz, ha nagyobbra nincs már időd. Ez 5 perc alatt elkészül!

HOZZÁVALÓK:

  • ¼ csésze + 2 ek. liszt
  • 2 ek. cukor
  • ¼ tk. sütőpor
  • ¼ csésze tej, szobahőmérsékletű
  • 2 ek. sózott vaj, olvasztva, szobahőmérsékletűre hűtve
  • ½ tk. vanília kivonat
  • ¼ tk. mandula kivonat
  • 1 ek. + 1 tk. színes szóró cukor

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy kis tálban jól keverd el a lisztet a cukorral, és a sütőporral. Öntsd bele a tejet, a vajat, a vanília-, és a mandula kivonatot, és elegyítsd sima tésztává. Gyorsan kavarj bele 1 ek. színes cukrot.

2. Öntsd a tésztát egy nagy, mikrózható bögrébe. (Egyenes, függőleges oldalúban sül a legegyenletesebben). Szórd rá a maradék, 1 tk. színes cukrot.

3. Magas hőmérsékleten süsd másfél percig (ez lehet fél perccel kevesebb vagy féllel több, sütődtől függően).

Tipp:

Ha születésnapot ünnepelsz, ne felejts el egy (vagy több!) színes gyertyát beleszúrni!