POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.29.

Kínai kémbotrány Németországban

Két férfit, egy nőt vettek őrizetbe.

Őrizetbe vettek a német hatóságok három embert, akiről azt gyanítják, hogy a kínai titkosszolgálat javára kémkedett – jelentette be a múlt héten Karlsruhéban a német szövetségi ügyészség.

A szövetségi bűnügyi hivatal két férfit és egy nőt vett őrizetbe Düsseldorfban és Bad Homburgban, munkahelyüket és otthonukat a hatóságok átkutatták. A gyanúsítottak legkésőbb 2022 júniusa óta dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. A hatóságok szerint katonai technológiákkal kapcsolatos információkat adhattak át Kínának.

Őrizetbe vételük idején épp olyan kutatási projektekkel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára

– állt az ügyészség közleményében.

Az egyik elfogott férfiről azt lehet tudni, hogy katonai innovációkhoz köthető adatokat adott át a kínai titkosszolgálat egy munkatársának, aki Kínában tartózkodott. Ehhez használta fel a férfi a szintén őrizetbe vett házaspár düsseldorfi vállalatát, amelyen keresztül kapcsolatokat építettek ki és folytattak együttműködést német tudósokkal és kutatókkal.

Egy kínai vállalkozó számára készítettek elő jelentést hadihajók motorjához is használt alkatrészek technológiájáról. A szóban forgó kínai vállalkozó mögött a jelek szerint a kínai titkosszolgálat állhatott.

Nancy Faeser német belügyminiszter közleményében hangsúlyozta: nagy figyelemmel követi a berlini kormány a kínai kémkedés jelentette fenyegetést és kockázatot az üzleti és tudományos területeken. A német kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy a három őrizetbe vett német állampolgár esetét alaposan megvizsgálják, és megteszik a szükséges válaszlépéseket.

Szintén a múlt héten őrizetbe vették az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt európai parlamenti (EP-) listavezetőjének egy munkatársát, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kína javára kémkedett Németországban – jelentette be a német ügyészség.

Az ügyészségi közleményben Jian G.-ként azonosított férfit azzal vádolják, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiekről kémkedett Peking megbízásából.

Az Európai Parlament honlapján a jobboldali AfD EP-választási listáját vezető Maximilian Krah asszisztenseként van feltüntetve Jian Guo, aki 2019 óta dolgozik Brüsszelben Krah mellett.

A német ügyészség szerint a német állampolgárságú gyanúsított „a kínai titkosszolgálat alkalmazottja”. Januárban több alkalommal is átadott információkat az összekötőjének az Európai Parlamentben folytatott egyeztetésekkel és határozatokkal kapcsolatban.

A férfit őrizetbe vették Drezdában, otthonát a hatóságok átkutatták. Michael Pfalzgraf, az AfD szóvivője „nagyon nyugtalanítónak” nevezte az ügyet.

Nancy Faeser belügyminiszter alapos vizsgálatot sürgetett, és „nagyon komolynak” nevezte az AfD-politikus munkatársával kapcsolatban megfogalmazott vádakat.

„Ha bebizonyosodik, hogy az Európai Parlamenten belül kémkedést folytatnak Kína javára, az belső támadás az európai demokráciára nézve”

– jelentette ki Faeser.

A Zöldek EP-képviselőcsoportja az eset kapcsán azt követelte, hogy az Európai Parlament gyorsított vizsgálatot folytasson arról, történik-e külföldi befolyásolás az intézményben.

„Még a júniusi választások előtt látni akarjuk az előzetes eredményeket” – közölte Terry Reintke, az Európai Zöld Párt kampányát irányító EP-képviselő, hozzátéve, hogy „önkényuralmi rendszerek – mint például Kína és Oroszország – aktívan igyekeznek aláásni a demokráciát Európában”.

„Az állítólagos kínai kémkedés veszélyének teóriája nem újdonság az európai közvéleményben”

– reagált a letartóztatásra Pekingben a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki „a Kína és Európa közötti együttműködés légkörének lerombolását célzó rágalomnak” nevezte a Jian G-t illető vádakat.

Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra szólította fel egy vasárnap megjelent interjúban az ország egyetemeit, hogy vizsgáljanak felül minden közös projektet Kínával a nemrég történt kémkedési ügy miatt.

A kémkedés gyanúja miatt letartóztatott három német állampolgár esete ismét világossá tette, hogy nem szabad naivnak lennünk Kínával szemben – mondta a WirtschaftsWoche című német gazdasági hírmagazinnak Stark-Watzinger.

Még alaposabban kell mérlegelnünk az együttműködés kockázatait és előnyeit, különösen a tudomány és az egyetemek területén. Ez magában foglalja a meglévő együttműködési kapcsolatok felülvizsgálatát is” – tette hozzá.

Egy hete a német szövetségi bűnügyi hivatal őrizetbe vett Düsseldorfban, illetve Bad Homburgban két férfit és egy nőt, mert a gyanú szerint legkésőbb 2022 júniusa óta dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. A hatóságok szerint katonai technológiákkal kapcsolatos információkat adhattak át Kínának.

Őrizetbe vételük idején éppen olyan kutatási projektekkel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára. Az egyik elfogott férfiról azt lehet tudni, hogy katonai innovációkhoz köthető adatokat adott át a kínai titkosszolgálat egy munkatársának.

Stark-Watzinger azt is elmondta, hogy csak olyan projekteket szabad támogatni, amelyek egyértelmű hozzáadott értékkel bírnak Németország és Európa számára.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Berlin továbbra is támogatni fogja a független kínai szakértelem fejlődését.

Kína visszautasította azokat az állításokat, miszerint a kínai titkosszolgálat kémkedési műveleteket folytat Németországban, és rágalomnak minősítette az állításokat.

„A híresztelés mögött álló szándék teljesen nyilvánvaló: nevezetesen Kína megrágalmazása és elnyomása, valamint a Kína és Európa közötti együttműködés légkörének aláásása” – mondta pekingi sajtótájékoztatóján a kínai külügyminisztérium szóvivője.

„Kína mindig is ragaszkodott a kölcsönös tisztelet és a más államok belügyeibe való bele nem avatkozás elvéhez” – hangsúlyozta a szóvivő.

Németországnak túl kell lépnie a hidegháborús mentalitáson” – mondta.

A szóvivő azt követően reagált, hogy hétfőn Karlsruhéban a német szövetségi ügyészség jelentése szerint a német hatóságok három embert vettek őrizetbe a kínai titkosszolgálat javára végzett kémkedés gyanújával.

 

origo.hu

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

borsonline.hu

Azt hitte a magyar énekesnő, váratlanul teherbe esett, orvosi vizsgálat derített fényt a fájó igazságra

mandiner.hu

Meglepetés: fontos szövetségeseivel szemben állt Magyarország mellé Németország

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

magyarnemzet.hu

Eddig nem látott felvételek az orosz Szu-25-ös vadászgépek kíméletlen csapásáról

ripost.hu

Így még nem láthattuk Palvin Barbit szerelmével - fotók

travelo.hu

Videó: Mutatjuk milyen lett Magyarország legnagyobb, szédítő magasságú függőhídja

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

ripost.hu

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.