POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.29.

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

Több ezer iszlamista Hamburgban.

Több mint ezer iszlamista tiltakozott Hamburgban Izrael támogatása ellen. A radikális muszlimok elutasítják Németországot, szerintük a kalifátus lenne a megoldás. Londonban a szabad Palesztinát követelők találkoztak szembe Izrael-párti demonstrálókkal. Az amerikai egyetemeken közben tovább erősödött a palesztinpárti tiltakozási hullám.

Le az értékek diktatúrájával! – ezt skandálta több mint ezer iszlamista Hamburgban szombat délután.

A demonstrálók világossá tették a Németországgal szembeni ellenérzéseiket is.

A kalifátus a megoldás – volt olvasható a transzparensek némelyikén. Többször harsant fel az Allahu akbar kórus, válaszul a színpadon beszélők szavaira. A tüntetést egy Muszlim Interaktív nevű csoport hívta össze, hogy tiltakozzanak Izrael támogatása ellen.

A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!

– kiabálta a brit főváros központjából összegyűlt több ezer palesztinpárti tüntető szombaton.

Legyen vége a gázai népirtásnak! Tűzszünetet azonnal! – olvasható a transzparenseken.

„Azért vagyok itt, mert nem akarom, hogy Anglia fegyvereket adjon el Izraelnek a mi nevünkben. Szerintem a népirtást támogatják, és nem akarok bűnrészes lenni” – fogalmazott egy tiltakozó.

A palesztinpártiak menete az egyik városrészben Izrael-párti ellentüntetőkkel találkozott. Mintegy kétszázan lengettek brit és izraeli zászlókat, Hamász-ellenes jelmondatokat skandálva.

„A túszok kiszabadítását követeljük. Úgy érzem, az októberi támadás és túszejtés a legmegrázóbb tragédia Izrael és a világ zsidósága ellen. Megoldás pedig még mindig nem tűnt fel a láthatáron” – nyilatkozott egy Izrael-párti demonstráló.

Patthelyzetnek nevezte az egyik hallgató azt, ami a palesztinpárti tüntetők és az egyetem vezetése között kialakult.

A New York-i Columbia Egyetemről indult a tiltakozási hullám, és mára az ország számos egyetemére kiterjedt.

„Azt hiszem, kiábrándító a helyzet itt. A diákoknak joguk van tiltakozni, és frusztráló, ahogy a rektor kezeli a helyzetet. Szerintem hiba kihívni a rendőrséget és őrizetbe venni a diákokat” – magyarázta egy hallgató.

A kampuszon már majdnem két hete állnak a sátrak. Több egyetemen beszüntették a tanítást, vagy távoktatásra álltak át, a hatóságok pedig

több száz embert vettek őrizetbe országszerte, a tüntetéshullámot azonban nem sikerült megtörni.

A diákok egy bostoni egyetemen szintén azt követelték, az intézmény határolódjon el minden cégtől, mely támogatta Izrael gázai offenzíváját. Az egyetem egyik tiltakozó táborát azonban rendőröknek kellett kiüríteni, amikor antiszemita jelszavakat kiabálók szivárogtak a diákok közé.

Már egy párizsi egyetemen is távoktatást kellett bevezetni a palesztinpárti tüntetések miatt, miután a tiltakozók blokád alá vették az épület bejáratát. Az Egyesült Államok legrangosabb egyetemein pedig mostanra már mindennapossá váltak a demonstrációk. Van, ahol szünetel a tanítás, hogy megvédjék a zsidó diákokat, a tüntetők antiszemita megnyilvánulásaitól. Közben egyre több jel utal arra, hogy szélsőbaloldali szervezetek, például Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa támogatja a palesztinpárti megmozdulásokat.

Rendőrök bontották el a palesztinpárti tüntetők sátrait pénteken a német parlament épületénél. A berlini megmozdulást azután oszlatták fel, hogy több, mint 30 esetben történt törvénysértés, például gyűlöletbeszéd. A demonstrálók azonban akadályozták a rendőrök munkáját, akik végül 75 embert tartóztattak le.

A tiltakozók azt követelték, hogy Németország állítsa le az izraeli fegyverexportot.

„Tűzszünetet követelünk, a nemzetközi jog alkalmazását és az emberi jogok végrehajtását követeljük a palesztinok számára is. Hat hónapja folyik a népirtás, és azok, akik ránk mutogatnak, akik itt Németországban hatalmon vannak, és antiszemitizmussal, szélsőséges eszmékkel és Izrael-gyűlölettel vádolnak minket, szerintem éppen ez a kormány támogatja a népirtást” – mondta egy tüntető.

Rohamrendőröket kellett kivezényelni egy rangos francia egyetemhez is pénteken egy palesztinpárti megmozdulás miatt. A tiltakozó diákok azt akarták elérni, hogy az intézmény vezetése álljon ki a palesztinok mellett, Izraelt pedig ítélje el a gázai offenzívájáért.

A Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének bejáratát blokád alá is vették a tüntetők, ezért az intézmény online oktatásra állt át.
Hasonló jelenetek játszódnak le már több, mint egy hete az Egyesült Államok legjobb felsőoktatási intézményeiben is. Egy Ohiói egyetemnél

a tüntetők össze is csaptak a rendőrökkel,

amikor a hatóságok megpróbálták felszámolni a demonstrálók sátortáborát.

Washingtonban imaszőnyegekkel zárták el a tüntető diákok a kampusz egyik utcáját. A demonstrálók

az amerikai fővárosban is napok óta tiltakoznak Izrael támogatása ellen

– számolt be Náray Balázs, a közmédia washingtoni tudósítója.

„Az eseményeknek vannak már következményei, akár politikai következményei. A demokratapárti politikusok, képviselők közül többen támogatásukról biztosították, főként a demokrata párt baloldali szárnyának képviselői. A republikánus házelnök pedig a héten már New Yorkban volt a Columbia Egyetemen, ahol az egyetem vezetésének lemondását követelte, valamint a rendőrség beavatkozását az illegálisan épült sátortáborokkal szemben” – fogalmazott a tudósító.

A Columbia Egyetem volt az első, ahol sátrakat állítottak fel a palesztinpárti tüntetők 10 nappal ezelőtt. Azóta pedig országszerte tucatnyi felsőoktatási intézmény csatlakozott demonstrációkhoz, amelyeken

egyre gyakoribbak az antiszemita megnyilvánulások.

Több helyen beszüntették a tanítást, vagy távoktatásra álltak át, a hatóságok pedig már 500 embert vettek őrizetbe országszerte, a tüntetéshullámot azonban nem sikerült megtörni.
Szélsőbaloldali csoportok, köztük egy Soros-alapítvány és egy Hamászt támogató szervezet is támogatja a diákok tüntetését a Columbia Egyetemen, erről írt a Daily Mail.

A brit lap szerint a megmozdulás egyik központi szervezete például Soros György Nyílt Társadalom Hálózatától kapott támogatást, 2016 óta legkevesebb 650 ezer dollárt, vagyis csaknem 240 millió forintnak megfelelő összeget vehettek át.

„Soros György fizeti azokat a radikális diákokat, akik az országos méretűvé terebélyesedő Izrael-gyűlölő tiltakozásokat szítják” – ezt pedig a New York Post írta. A napilap konkrét személyeket is megnevezett, akik szélsőbaloldali fizetett aktivistaként szervezik a tüntetéseket az egyetemeken, a Soros-szervezetek megbízásából.

A cikk szerint az Amerikai Kampány a Palesztinok Jogaiért nevű NGO-nak 2017 óta 300 ezer dollárt fizetett a Nyílt Társadalom Alapítvány, de más szervezetektől is ömlött hozzájuk a támogatás.
Ebből a pénzből fizettek heti nyolc órás szervezői munkáért 2,800 és 3,660 dollár közötti összeget az egyetemista aktivistáknak. A nem egyetemista aktivisták pedig akár 7,800 dollárt is kaptak ugyanezért a munkáéért.

Több intézmény vezetősége már a rendőrség beavatkozását kérte a demonstrációk felszámolásához. Az egyre feszültebb hangulatban a diákok gyakran összecsapnak a rendőrökkel, már sok egyetemistát ezért őrizetbe vettek. A palesztinpárti tüntetéseken egyre több az antiszemita megnyilvánulás. A zsidó diákok és tanárok számos egyetemen már nem érzik magukat többé biztonságban.

Palesztinpárti tüntetők foglalták el Los Angelesben a Dél-Kaliforniai Egyetem előtti teret. Napok óta demonstrálnak, így fejezik ki együttérzésüket a palesztinokkal.

„Hat hónapja nézzük, hogy Izrael népirtást végez Gázában, 75 éve megszállva tartja Izrael Palesztinát. Követeljük, hogy az egyetem határolódjon el azoktól az adományozóktól, akiknek közük van az izraeli kormányhoz” – mondta egy tüntető.

Elszabadultak az indulatok

Az Egyesült Államok egyetemein, köztük a legnevesebb intézményekben, így a Harvardon, a Yale-en, a Columbián is palesztinpárti tüntetések zajlanak. Vannak már olyan egyetemek, amelyeken nincs tanítás, máshol távoktatásra tértek át, hogy megvédhessék a zsidó diákokat.

A demonstrációkon egyre több antiszemita megnyilvánulás történik. Néhány egyetemnél összecsaptak a rendőrök és a tüntetők, sok diákot őrizetbe vettek.

Sokként érte a Dél-Kaliforniai Egyetem diákjait, hogy az intézmény bejelentette:  idén biztonsági okokból nem tartják meg a május 10-re tervezett diplomások ünnepségét. Az eseményen általában 65 ezer végzős, szülő, hozzátartozó vesz részt, és méltó megünneplése az egyetemi tanulmányok befejezésének. Az intézményben ugyanis pattanásig feszült a helyzet, miután a palesztinpárti tüntetők mellett közvetlenül megjelentek az Izraelt támogató demonstrálók is.

„A palesztinpárti tüntetők többsége, biztos vagyok benne, hogy semmilyen szolidaritást nem érez a palesztinok iránt. A többség itt gyűlöletet, agressziót, erőszakot akar a zsidókkal szemben. De mi zsidók nem fogunk megtörni” – mondta az Izrael-párti tüntetés egyik résztvevője.

Többen izraeli zászlót tekertek a testük köré és sátrat vertek.

„Dühös vagyok, mert itt nagyon komoly antiszemitizmus van jelen. Azt kiabálják, hogy éljen az intifáda, illetve azt, hogy a folyótól a tengerig” – mondta egy tüntető, aki arra utalt, hogy a palesztinpárti demonstrálók az Izrael elleni palesztin felkelést éltetik, illetve azt szorgalmazzák, hogy a palesztinoké legyen a Jordán folyótól a Földközi-tengerig húzódó terület, amelyen most Izrael, Ciszjordánia és Gáza is található.

Támogatókat veszítenek az egyetemek

Közben az Egyesült Államok egyik leggazdagabb vállalkozója, a milliárdos Robert Kraft, aki egykor a Columbia egyetem diákja volt, majd befolyásos anyagi támogatója lett, bejelentette: nincs meggyőződve arról, hogy a Columbia egyetem meg tudja védeni zsidó diákjait és a tanárait, ezért nem támogatja az egyetemet, amíg megfelelő lépéseket nem tesznek a védelmük érdekében.
Mint mondta:

megdöbbent, amikor olyan felszólítások hangzottak el, hogy „Öljetek meg minden zsidót!” és „Október 7-ét még tízezerszer!”.

Több amerikai zsidó származású milliárdos is bejelentette, hogy Robert Krafhoz hasonlóan megvonják a támogatásukat azoktól az egyetemektől, amelyeken antiszemita megnyilvánulások tapasztalhatók.

origo.hu

Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

borsonline.hu

Exkluzív fotók: Berki Mazsi leendő anyósával és kislányával pózol

mandiner.hu

Véget ért Robert Fico műtéte: az orvosok mindent megtettek

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

vg.hu

Magyarország olyat tett, amin egész Európa elámult – Svájc lehet a legszomorúbb az Orbán-kormány sikere miatt

ripost.hu

Kigyulladt egy épület Budapest XI. kerületében, a tűzoltók két vízsugárral próbálták megfékezni a lángokat

travelo.hu

Mi lesz a Fertő tó sorsa? Íme a válasz

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.