Létrehozva: 2024.04.15.

„Inkább magammal vittem a vasalót” – Súlyos kényszerbetegséggel küzdött Fanni, most másoknak segít - videó!

Fanni évekig szégyenérzettel küzdött kényszerbetegsége miatt, melyet még a családja és a barátai előtt is titkolt. A fiatal lány mára felvállalja mentális betegségét, sőt azon dolgozik, hogy saját példáján keresztül másokon is segítsen.

A kényszerbetegség vagyis az OCD egy gyakori mentális állapot, ám társadalmunkban egyelőre tabutéma, így kevesen merik felvállalni. A gyakran fellépő kényszeres gondolatok és cselekedetek általában értelmetlenek, ám olyan ellenállhatatlan erővel törnek a kényszerbetegekre, hogy egyenesen az őrületbe kergetik őket. A 28 éves Fanni életében olyan hétköznapi formában jelentkeztek a tünetek, mint az ajtók bezárásának kényszeres ellenőrzése. A fiatal nő annyira szégyellte ezt az állapotot, hogy még a családjának és a barátainak sem beszélt róla, ám a tinikorától kezdődő betegség az évek során elhatalmasodott rajta: mentális állapota végül annyira leromlott, hogy egy 3 hónapos intenzív terápián találta magát, ám állítja: ez volt élete legjobb döntése.

Fanni ma már csak enyhe OCD-ben szenved Fotó: olvasói

Fanni egy TikTok-csatornát is indított a kényszerbetegségével kapcsolatban, mellyel az a célja, hogy másokat is arra ösztönözzön, van kiút a betegek kilátástalannak tűnő helyzetéből. Fanni őszintén vall lapunknak megpróbáltatásairól: a fiatal lány szerint a kényszerbetegség fizikailag és mentálisan is borzalmasan megterheli az embereket.

Az évek során egyre durvább lett az állapotom: volt, amikor már egy nap több 20 perces rituálé keserítette meg az életem

 — emlékezik vissza a fiatal nő, aki ekkor úgy döntött, segítséget kér.

Fanni súlyos kényszerbeteg volt  Fotó: olvasói

Fanni nem csak hogy többször leellenőrizte, hogy mindent rendben hagyott-e a lakásban, videófelvételeket és képeket is készített róla.

Többször is ellenőriztem pl. egy évek óta nem használt vasalót, hogy kihúztam-e, végül inkább magammal vittem. A „defektem” miatt érzett szégyenérzetem mellé ekkor igen erős pánikrohamok és kimerültség is társult, ami miatt aztán mély depresszióba zuhantam

 — magyarázza a fiatal nő, aki ekkor erőt vett magán, számba vette a lehetőségeit és elhatározásra jutott. Fanniról Tündérhegyen hamar felállították a diagnózist, majd kezdetét vette egy 3 hónapos intenzív terápia.

Szerencsére kiderült, hogy ezt a rémes állapotot lehet kezelni. Sajnos azonban az én esetem már súlyos volt, így kombinált kezelést kaptam

 — emlékezik vissza a lány, aki kimondottan ellene volt a gyógyszeres kezelésnek, ám esetében már nem segített volna a klasszikus pszichoterápia.

Ma már igyekszik megélni a pillanatot Fotó: olvasói

Ma már csak egyszer ellenőrzök le mindent, és fotókat sem készítek, kizárólag a bejárati ajtóról

 — meséli boldogan Fanni, aki a terápia végére úgy érezte magát, mint akit kicseréltek: megszűnt a feszültség, a szorongás, ezáltal nyugodtabb lett, aki képes a jelenben élni, ráadásul az önmagába vetett hite is megerősödött. A fiatal lány TikTok-videóiban próbálja viccesen megragadni a betegsége által okozott bosszúságokat, ám arra is rávilágít, hogy van kiút. Fanni szerint a legfontosabb, hogy felismerjük a problémát és nyíltan beszéljünk róla.

Fanni ma jóval kiegyensúlyozottabb és boldogabb, ami a kisugárzásán is látszik Fotó: olvasói

Amikor elmeséltem a családomnak és a közvetlen környezetemnek ezt az egészet, azt láttam, hogy mindenki megérti és próbál alkalmazkodni

 — magyarázza Fanni, akinek ez a fajta támogató elfogadás csak tovább segítette gyógyulását. Fanni rengeteg kommentet és üzenetet kap csatornáján olyanoktól, akik történetein keresztül magukra ismernek és segítséget kérnek. Fanni célja a Ripost cikkével is az, hogy a mentális betegek merjenek beszélgetni problémáikról, hiszen ha segítséget kérnek, egy új életet kapnak, melyben megszűnik a szégyen és a szorongás.

 

 

origo.hu

Vitézy Dávid agyonverte Karácsony Gergelyt

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

metropol.hu

A rákos hercegné egyértelmű üzenetet küldött Harry és Meghan számára

vg.hu

Bukás lehetett Azahriah tripla koncertje a Puskásban – csillagászati összegek derültek ki

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

Botrány: Kiakadt a TikTokker a magyar üzletember viselkedése miatt

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Marsi Anikó reagált az őt ért sértő kritikákra: Nem hiszed el, mit mondott

ripost.hu

"A menyem szörnyű anya, féltem tőle az unokámat"

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten - mutatjuk a részleteket

INSIDER

Beindult a légkör: brutális, ami célba vette Budapestet - fotó

INSIDER

"Két nő kezében van a jövő" - Orbán Viktor fontos interjút adott egy francia lapnak

INSIDER

"Nem fogunk háborúzni!" - Június 9-én is nemet kell mondani az őrült háborús tervekre

INSIDER

Menczer Tamás: Magyar Péter pártja egy piramisjáték párt

INSIDER

Árad a Duna - Ezeken a helyeken ki is önthet a hétvégén!

INSIDER

Nem nyugodhatnak meg a 11 évesen elhunyt magyar kislány szülei

INSIDER

Mészáros Lőrinc 20 milliót adományozott Tompos Kátya kezelésére