Létrehozva: 2023.08.06.

Migránshajók süllyedtek el az olasz partoknál

Idén már 90 000 illegális migráns érkezett Olaszországba.

Két, migránsokat szállító hajó is szerencsétlenül járt a hétvégén a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél, és a balesetekben mintegy harminc ember eltűnt - közölte vasárnap az olasz parti őrség.

Illegális bevándorlás - Két hajótörés is történt a hétvégén Lampedusa közelében

Illegális bevándorlás - Két hajótörés is történt a hétvégén Lampedusa közelében

Fotó: ITALIAN COASTGUARD / GUARDIA COSTIERA / AFP

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az eltűntek között két gyerek is van. Egy nőt és egy kisgyereket holtan találtak, 57 embert viszont sikerült kimenteni.

Az időjárási viszontagságok ellenére az utóbbi időben embereket szállító bárkák sokasága vágott neki az észak-afrikai partokról Lampedusa felé. Csak pénteken 34 ember érte el önerőből az olasz szigetet, de egy olyan nehezen megközelíthető öbölben értek partot, ahol vasárnapig kellett várniuk, míg a hatóságok elértek hozzájuk. Az embereket helikopterekkel kellett evakuálni, mivel a hullámverés miatt a parti őrség nem tudott a tengerről segítséget nyújtani.

„Gátlástalan őrült bűnöző” az, aki ilyen hullámzás mellett embereket indít útnak csónakokban - jelentette ki a szicíliai Agrigento rendőrfőnöke az agrigentooggi.it című hírportálnak. Emanuele Ricifari szerint a következő napokban is viszontagságos időjárást jósolnak, így abban reménykedik, hogy talán kevesebben indulnak Lampedusa felé. „Igazi vérengzés folyik a tengeren” - hangoztatta.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint az idén eddig több mint 90 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez kétszer annyi, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az olaszországi Lampedusa szigetére többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani, a szicíliai Agrigento prefektusa csütörtökön elrendelte a migránstábor minél gyorsabb kiürítését.

 

 

Lampedusa szigetére többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani

A lampedusai tábor folyamatos ürítése ellenére a sziget közepén található regisztrációs központ csütörtökön a zsúfolásig megtelt

Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A délelőtti órákban ötszáz embert komphajóval indítottak el Lampedusáról a szicíliai Porto Empedocle kikötőjébe, ahova további 250-et szállítanak pénteken. Száznyolcvan migránst repülővel Bologna városába szállítanak, egy további hatszáz fős csoport pedig a következő napokban a Dattilo hadihajó fedélzetén kerül át a szintén szicíliai Augustába és Cataniába, ahonnan majd tovább osztják őket.

A lampedusai tábor folyamatos ürítése ellenére a sziget közepén található regisztrációs központ csütörtökön a zsúfolásig megtelt: a négyszáz férőhelyen több mint 3500-an szorongtak, ami a 2018 óta működő központ történetében a legmagasabbnak számít.

Csütörtökön több mint ezren kötöttek ki a szigeten: mindannyiukat a tunéziai Szfakszból indították az emberkereskedők. A Burkina Faso, Elefántcsontpart, Kamerun, Guinea, Libéria, Mali, Szenegál, Szudán, Etiópia és Pakisztán irányából érkező férfiak, nők és gyerekek elmondták, hogy csónakjaikat az emberkereskedők csak egy bizonyos pontig kísérték el a tengeren, majd leszedték a motort és egy másik csónakkal távoztak, magukra hagyva a csoportokat, melyeket az olasz parti őrség segített partra.  

Lampedusa halászai készen állnak a sziget kikötőjének lezárására. A halászok napok óta tiltakoznak a migránsok miatt kialakult helyzet ellen: nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a Lampedusa és Szicília közötti kompjáratok „migránstaxikként” működnek. A halászkonzorciumot vezető Salvatore Martello korábbi polgármester megjegyezte, hogy a Lampedusán halászott halak szállítása is késik, mivel az erre használt kabinokat most a migránsok foglalják el.
Martello hozzátette, Renato Schifaninak, a régió kormányzójának a közbelépését sürgetik: külön hajót kell biztosítani a helyiek és a turisták számára, és külön hajóval kell szállítani a migránsokat.
Bejelentette, hogy a következő napokban találkoznak a kormányzóval, és ha nem sikerül megoldást találni, készen állnak sztrájkba lépni, ami a kikötő bejáratának elzárását jelenti.
Hasonló, a kikötő lezárásával járó lakossági tiltakozást 2020 nyarán tartottak Lampedusán.

Elfogtak négy tunéziai állampolgárt Olaszországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy migránsokat szállító bárkákat fosztogattak a Földközi-tengeren – közölték az olasz hatóságok a The Guardian című brit napilap hírportáljának jelentése szerint.

A nyomozók szerint a négy férfi kifejezetten Európába tartó bárkákat szemelt ki, majd ezeket más hajók segítségével a nemzetközi vizeken tartóztatta fel Tunézia partjai előtt, kifosztva az utasokat, elvéve mobiltelefonjaikat, pénzüket és egyéb értékeiket. A szemtanúk beszámolói szerint a késekkel felfegyverkezett bűnözők a bárkák motorjait is elvitték, sorsukra hagyva a tengeren hánykódó migránsokat.

Salvatore Vella, a szicíliai Agrigento főügyésze szerint a hatóságok arra figyeltek fel, hogy egyre több bárkának tűnt el a motorja. „A bizonyítékok egybevágtak azzal, amit a menedékkérők tanúvallomásukban mondtak nekünk, hogy tunéziaiak támadtak rájuk és vették el tőlük a hajtóműveket” – mondta.

„A lehető legtöbb információt szedtük össze, a tengeren avatkoztunk be, őrizetbe véve a férfiakat, akik egy halászhajóval tevékenykedtek” – tette hozzá.

Az olasz rendőrség szerint a halászhajón legalább három bárka motorját, több száz euró készpénzt és több tucat mobiltelefont találtak meg. Az olasz hatóságok a Montego Bayben született tengerjogi egyezmény alapján léphettek fel a nemzetközi vizeken működő kalózokkal szemben.

A négy férfit július 24-én vették őrizetbe, akiket azóta egy szicíliai börtönben tartanak fogva. A nyomozók most azt próbálják felderíteni, hogy egyedül cselekedtek-e, vagy embercsempészek megbízásából.

„Miért lopták el a hajtóműveket? Lehetséges, hogy megpróbálták továbbadni őket. De nem zárhatjuk ki, hogy ezek a férfiak a tunéziai Szfaksz városának térségében működő embercsempészeknek dolgoztak, ahonnan a legtöbb menedékkérő indul Európába” – ismertette Vella.

„Végtére a bárkák legértékesebb alkatrészei a motorok” – mondta az ügyész, hozzáfűzve, hogy teljességgel elképzelhető, hogy a kalózok azért lopták el a motorokat, hogy más migránsbárkákon újra hasznosíthassák azokat.

Fejenként akár ötezer euróba kerül a Tunézia és Lampedusa közötti alig száztizenhárom kilométeres távolság megtétele – mondta egy embercsempész a La Repubblica olasz napilapnak, hangoztatva, hogy a nyáron minden egyes nap indítanak migránsokkal teli hajót.

A lap beszámolója szerint a 29 éves tunéziai férfi az ország egyik legnagyobb emberkereskedő szervezetét irányítja. Öt éve foglalkozik ezzel. Szfax városában teszi tengerre az emberekkel, majdnem kizárólag tunéziaiakkal teli hajókat. Utóbbiak gazdasági bevándorlónak számítanak Olaszországban, akikre elvben kitoloncolás vár. Az olasz hatóságok azonban nem győzik a tunéziaiak hazaszállítását.

„A Giorgia Meloni vezette kormánynak bele kell törődnie abba, hogy nem fogja tudni megállítani a migránsok indulását. Augusztus folyamán már harminc hajóm áll készen az átkelésre, naponta egy” - jelentette ki az emberkereskedő.

Korábban Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az év elején tapasztalt tömeges érkezésekhez képest „gyenge lassulás” figyelhető meg elsősorban Tunézia irányából. A belügyi tárcavezető szerint a migránsok indulását a tunéziai és az olasz parti őrség közös ellenőrzése tartóztatja fel.

Az emberkereskedő szerint a rossz idő akadályozta az indulásokat, de amint a tenger ismét nyugodt lesz, az átkelések folytatódnak.

Elmondta, aki kevesebbet tud fizetni, annak fadeszkákból tákolt hajó jut, fedélzetén több mint ötven fővel. Aki többet fizet, az motoros csónakkal, harmincfős csoportban jut át Lampedusa vagy Szicília szigetére. Aki nem tud fizetni, annak öt további utast kell maga mellé szereznie, és az ingyen utazóknak elsőként kell a tengerbe vetni magukat, ha a hajó bajba jut.

Az embercsempész szervezet vezetője kifejtette, hogy minden hajó után a bevétel húsz százalékát tartja meg magának, ami 12 ezer eurónak felel meg átlagban, a többi pénzt „munkatársai” között osztja szét, valamint fizeti belőle a tunéziai hivatalnokokat is, akik szemet hunynak az indulások felett.       

Hozzátette, az emberkereskedők általában fiktív ingatlanirodákat vagy informatikai cégeket birtokolnak, és azokon keresztül mossák tisztára az emigrációból származó összegeket.

A római belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta több mint90 ezer bevándorló érkezett, harmincezerrel többen mint a múlt év ugyanazon időszakában.

A menekültek világnapja alkalmából közölt UNICEF-adatok szerint 2014 óta több mint százezer felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú érkezett a tengeren keresztül Olaszországba. Az idén a számuk túllépte a hatezret.

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő Rómában.

Meloni hangsúlyozta: az EU-nak prioritásként kellene kezelnie az illegális bevándorlás megállítását ahelyett, hogy az unió területére engedély nélkül érkező emberekért vállalt felelősség megosztásáról próbálják meggyőzni a 27 tagállamot.

 

origo.hu

Verőcei hajótragédia: megrázó, amit az egyik áldozat barátnője mondott a lányról

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

borsonline.hu

Megszületett az új rapkirály: G.w.M büszkén öleli magához kicsi fiát - FOTÓ

mandiner.hu

Csütörtök reggelig kettészakadhat Románia

hirtv.hu

Mennek a francia katonák Ukrajnába

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

Betegséggel küzdött, elhunyt a világbajnok magyar kézilabdázó

ripost.hu

Őrület Liverpoolban, Szoboszlai magyar csapattársat kaphat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Állatoknak nevezte a Fidesz-szavazóit Magyar Péter

POLITIK

Kampány kezdődött az európai katonai sorozás bevezetésért

POLITIK

Putyin: Az ukrán hadsereg nem tudja megfordítani a háború menetét

POLITIK

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, én sem akarok