Létrehozva: 2024.01.31.

Durva, de igaz: ezért ébrednek fel a nők éjszaka

Miközben a férj az igazak álmát alussza, sok nő többször is felébred éjszaka, és nehezen tud visszaaludni. De mi lehet az oka, hogy a nőknél ez gyakrabban előfordul? Meg fogsz lepődni...

Nemcsak városi legenda, hogy a nők rosszabb alvók, mint a férfiak, ezt több kutatás is alátámasztotta már. Míg az urak esetében 5 emberből 1 küzd alvászavarokkal, addig a hölgyeknél 4-ből 1 az arány. Az is a nők alvászavarainak a sajátossága, hogy több tünetet is tapasztalhatnak egyszerre: tehát nemcsak az éjszaka átalvásával, de az elalvással is gondjuk lehet. Szakértők szerint összetett okai vannak, hogy a hölgyek miért rosszabb alvók.

A nők gyakrabban ébrednek fel éjszaka, és nemcsak a terhesség alatt. Fotó: Pixabay.com

Közeledik a menstruáció

Fiatal nők is gyakran ébrednek fel a menzesz előtti napokban az éjszaka közepén, főképp azok, akik PMS-ben (premenstruációs tünetegyüttes) szenvednek. Menstruáció előtt a progeszteron hormon szintje lecsökken, ez okozza a panaszok többségét, így az alvászavart is. Szakértők megoldásképpen azt javasolják, hogy aki rendszeresen tapasztal problémákat a menzesze előtt, az figyeljen jobban a megfelelő alváshigiéniára, vagyis időben menjen aludni, lefekvés előtt ne fogyasszon nehéz ételeket vagy alkoholt, és már a mobilját se vegye a kezébe. Emellett pedig rengeteget segít a rendszeres testmozgás, melynek hatására nemcsak elaludni lesz könnyebb, hanem kisebb az esélye az éjszakai ébredésnek.

Mindent felborít a változókor

Vannak nők, akiknek soha életükben nem volt gondjuk az elalvással, ám a menopauza közeledtével és alatta pokolivá válnak az éjszakák. Akár már a változókorban van valaki, akár a perimenopauza szakaszában jár (ami 40 éves kor körül kezdődik, de előfordulhat már 30 évesen is), minden esetben a hormonális változások okozzák az álmatlan éjszakákat. Ilyenkor a hőhullámok és az éjszakai izzadás miatt könnyebben felébrednek a nők, és nehezen is alszanak vissza, de ezek nélkül is előfordulhat éjszakai ébredés. Ebbe nem kell beletörődni, érdemes orvossal konzultálni a tünetekről, aki hormonterápiát javasolhat.

Szorongás is okozhatja

Az is előfordul, hogy nem hormonális problémák, hanem depresszió vagy szorongás miatt nem tudnak aludni a hölgyek – ezek a betegségek ugyanis sokkal gyakrabban fordulnak elő nők, mint férfiak körében. Ha valaki rendszeresen alvásproblémákat tapasztal, és nincsenek hormonális gondjai, érdemes segítséget kérnie a szorongás, stressz kezelésére, hiszen hosszú távon ezek a tünetegyüttesek az egész szervezet egészségére ártalmasok.

Néhány házi módszer is segíthet

Bár az orvosi ellátást nem helyettesítik, van jó pár technika, melyekkel rengeteget tehetünk a pihentető alvásért. Ezek:

  • Rendszeresség – minden nap ugyanabban az időben ébredjünk, és menjünk aludni.
  • Koffeinfogyasztás csökkentése – ne kezeljük a nappali kimerültséget kávéval, mert csak ront a helyzeten, inkább csökkentsük a koffeinadagot, és lefekvés előtt 8 órával már egyáltalán ne fogyasszuk.
  • Az alkohol kerülendő – az esti szeszesital-fogyasztás összezavarja az alvási ciklust, így nagyobb az esélye az éjszakai ébredésnek, ha valaki lefekvés előtt italozott.
  • Felejtsük el az ébresztőórát – legalábbis azokat a típusokat, melyek élénk fénnyel világítanak éjszaka; ha ilyen készülékünk van, ne a hálószobában tartsuk, hiszen a fényben nem lesz tökéletes az alvás, és az se tesz jót, ha álmatlan forgolódás közben folyamatosan látjuk, mennyi az idő.
  • Kérjünk segítséget – sokan beletörődnek, hogy rossz alvók, ám ha az éjszakai alvással valami nincs rendben, az súlyos betegségekhez is vezethet, ezért bátran kérjük háziorvosunk segítségét, ha hosszú ideje nehezen alszunk.

 

 

origo.hu

A telex, 444, hvg olvasói örülnek a Robert Fico elleni merényletnek

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

borsonline.hu

„2 év elteltével a szívem újra megszakad” – feketébe borult Hódi Pamela szíve a gyásztól

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

mindmegette.hu

Ezeket sose süsd az air fryerben, van, amelyik akár fel is robbanhat!

ripost.hu

VV Virág segítséget kér a követőitől: „Ennél gázabbul nem is lehetne..."

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt a megoldás: Lefogyott és legyőzte a pajzsmirigybetegségét Tünde

MEDICINA

Soha többet nem lesz fogköved, ha ezt az egyszerű módszert kipróbálod

MEDICINA

Ártatlannak tűnhet, ezekkel növeled mégis a demencia kockázatát

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet