Létrehozva: 2024.05.08.

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

Sokan választják majd úti célul valamelyik külföldi országot idén nyáron is, ami számos buktatót rejt. Mire érdemes figyelni mielőtt lefoglaljuk a szállást és mire figyeljünk a nyaralás alatt? Íme a válaszok!

Nem mindegy mikor és hol foglaljuk le a szállást és a repülőjegyet. A hirdetéseket sem árt többször átolvasni, mert a vonzó árról sokszor kiderülhet, mégsem annyira vonzók. Amint az odaút le van szervezve, még mindig sokféleképp pórul járhatunk. Mutatunk néhány praktikát, amivel sok pénz megspórolható egy külföldi nyaralás során!

utazás, repülőtér, reptér, first minute, sorbanállás, sor, nyaralás
Mire érdemes figyelni szállásfoglalás és nyaralás alatt? Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Mire kell figyelni a szállásfoglalásnál?

A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, pontosan kivel is szerződünk: utazási irodával, utazásszervező céggel vagy utazási ügynökséggel, mert óriási a különbség köztük! A legjobb, ha engedéllyel rendelkező utazási irodával szerződünk!

Mi a különbség az utazási iroda és az utazási ügynökség között?

Az utazásszervező cég (utazási iroda) saját maga szervezi az utakat és állít össze utazási csomagokat. Ehhez képest az utazásközvetítők egy másik cég által már összeállított csomagot próbálnak eladni. Vagyis a felelősséget nem az utazásszervezők, hanem az utak tényleges szervezői viselik.

Ha lehet inkább csomagajánlatban gondolkodjunk

Az utazási csomag két különböző típusú utazási szolgáltatás (pl. utaztatás; szálláshely; városnézés) egyidejű igénybevételét jelenti. Ilyen utak tipikusan a több napos, több hetes nyaralások, körutazások. Az ilyen utak során sokkal nagyobb biztonságban vannak a jogaink, az utazási csomagnak nem minősülő szerződések esetén például kevés esetben mondhatjuk le az utat, vagy kaphatunk kártérítést.

Milyen jogok járnak egy utazási csomaghoz?

Utazás előtt jár egy írásos tájékoztató a jogainkról és a jogorvoslati lehetőségeinkről, mellé pedig jár a szerződés egyik példánya, vagy egy erről szóló igazolás. Az utazási csomagoknál korlátozott az irodák díjemelési lehetősége: az emelés mértéke nem haladja meg a teljes költség 8%-át, ezen kívül felmondhatjuk a szerződést egyoldalúan és nem kell bánatpénzt sem fizetnünk. Ha nem tudják teljesíteni az út lényegi részét az utazási irodák, akkor helyettesítő szolgáltatást és árleszállítást kell felajánlaniuk, de ezt nem kötelező elfogadni. Amennyiben pedig egy utazás a szervezők miatt teljesen meghiúsul, kártérítést is követelhetünk!

repülőgép
Erre figyeljünk, ha magunk foglaljuk a repülőjegyet. Fotó: Pexels

Ha magunk foglalunk, hol keressünk olcsó repülőjegyet?

Jó módszer, ha külön-külön megnézzük a légitársaságok weboldalát, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha speciális keresőoldalakat használunk. Ilyen keresőoldal például a kayak.com, a skyscanner.com vagy a Google Flights is. Ezeken az oldalakon nem lehet jegyet venni, csak megnézni, mik a legolcsóbb opciók, melyik légitársaság kínálja a legjobb ajánlatot. Azt azonban nem árt tudni, hogy a legolcsóbb opció általában egy közvetítő oldalé és ezt követik a valamivel drágább légitársaságok. Ha viszont csak a végösszeget nézzük, akkor jellemzően a légitársaság weboldala a legkedvezőbb, mivel a közvetítő oldalak csak a jegyárat adják olcsóbban, minden mást sokkal többért kínálnak. Az is könnyen előfordulhat, hogy a hagyományos légitársaságok átszállásos jegyeket olcsóbban kínálják. Így bár hosszabb az utazás, de sokkal olcsóbb lehet a jegy. Ha olcsó jegyet keresünk az sem árt, ha rugalmasak vagyunk az indulási és érkezési időt tekintve. Ha nem ragaszkodunk a fix dátumhoz, többet spórolunk, mintha ragaszkodtunk volna az eredeti elképzelésünkhöz.

Tényleg a fapados a legolcsóbb?

A fapadosokról még mindig az a tévhit, hogy olcsóbbak, mint a hagyományos légitársaságok. Pedig ma már ez nem feltétlen igaz, így ha olcsó repülőjegyet keresünk, akkor ne csak az olcsónak hitt oldalakat nézzük meg, hanem a hagyományosok társaságok weboldalát is.

Mivel fizessünk külföldön?

A legtöbb esetben hazai kibocsátású bankkártyánkat is használhatjuk egy külföldi nyaralás során, azonban érdemes felkészülni a külföldi kártyahasználatra, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket! A Magyar Nemzeti Bank szerint ezekre érdemes figyelni:

  • kártyás vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a kártyán található védjegy/logó ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban;
  • vegyük figyelembe, hogy amennyiben a kártyánk forintszámlához rendelt, akkor bankunk a saját aktuális deviza eladási árfolyamán váltja az adott pénznemre a forintunkat;
  • tájékozódjunk az ATM-es készpénzfelvétel költségeiről;
  • ellenőrizzük a bankszámlákon beállított költési limiteket;
  • vegyük figyelembe, hogy autóbérlés vagy szállodafoglalás esetén zárolhatnak bizonyos összeget a bankszámlánkon, és ez csökkenti a szabadon költhető egyenlegünket;
  • gyanús külföldi kártyaforgalom esetén a pénzügyi szolgáltató is zárolhatja a számlát, ezért érdemes lehet bankunk felé előre jelezni, hogy külföldön tervezzük használni azt, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer letiltson.
Close,Up,Of,Business,Style,Female,Hands,Holding,A,Black
Pénzváltásnál a következőkre kell figyelni. Fotó: Cilinskas

Mire figyeljünk pénzváltásnál?

  • Külföldi utazás esetén is szükségünk lehet készpénzre, azonban nem mindegy, hogy mikor és hol váltjuk azt. Valutaváltás esetén nagyon fontos, hogy mindig megbízható helyen váltsunk – kerüljük a reptereken és a városban olcsónak tűnő, nem hivatalos kereskedőket;
  • Nézzünk utána az aktuális árfolyamnak – a különböző valutaárfolyamok meghatározására nincs jogszabályi előírás, vagyis a különböző pénzváltók ajánlatai eltérőek lehetnek;
  • Amennyiben Európán kívüli egzotikus országba utazunk, elképzelhető, hogy csak kis mennyiségben tudunk váltani az adott valutaváltónál.

Mindig kössünk biztosítást, ha nyaralni megyünk!

Az utasbiztosítások viszonylag alacsony, pár ezer forintos áron megvédhetnek bennünket nagyon komoly kockázatoktól. Az igényeinknek legmegfelelőbb biztosítást (pl. életkor, egészségi állapot, közlekedési eszköz, a célállomáshoz kapcsolódó vagy sport jellegű kockázatok stb) könnyen kiválaszthatjuk.

A digitális biztonságra is érdemes figyelmet fordítani

Érdemes megfontolni, hogy az útra ne a legértékesebb, legtöbb adatot tartalmazó laptopot, telefont vigyük magunkkal. Az üdülés alatt lehetőleg kerüljük a nyilvános WiFi-hálózatokat, inkább a mobilszolgáltatója által biztosított moblilinternetet használjuk az éttermekben, szállodában is. Ha mégis WiFi-re csatlakozunk, ne jelentkezzünk be az online fiókjainkba! A legbiztonságosabb, ha minden szükségtelen funkciót kikapcsolunk a készüléken. A közösségi médiában is inkább a hazaérkezés után posztoljunk, nehogy illetéktelenek megtudják mikor nem tartózkodunk otthon.

 

origo.hu

Kiderült, hogy változott Szoboszlai Dominik piaci értéke

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai után, vadásznak az edzőre Berlinben

borsonline.hu

Megszületett az új rapkirály: G.w.M büszkén öleli magához kicsi fiát - FOTÓ

mandiner.hu

Csütörtök reggelig kettészakadhat Románia

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

vg.hu

Ezek a legveszélyesebb autópályák Magyarországon – meglepő, ami az M7-esen történik

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

lakaskultura.hu

Az ezerarcú tyúklábminta: mindenhol elegánssá teszi a teret

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Áll a bál, Détári Lajossal csúnyán kitoltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

MANI

Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!