Létrehozva: 2023.01.20.

A szakértő válaszol: Újra oltsuk magunkat a koronavírus ellen?

Lapunk megkereste Rusvai Miklós virológust a témában. Minden fontosat elárult a szakember.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy nem tűnt még el a koronavírus az életünkből, ezért továbbra is fontos odafigyelni a betegség elleni védekezésre. Kedden ráadásul Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy újabb járványhelyzet alakult ki az új év kezdetén, ugyanis az influenzaszerű megbetegedések és az óriássejtes vírus kórokozói egyidejűleg támadnak most, a még mindig fertőző Coviddal. Csak az első héten több mint 160 ezer ember kereste fel a háziorvosát felső légúti panaszokkal.

Koronavírus
Egyszerre három vírus is fenyegeti az emberek egészségét /Fotó: Pixabay

Rusvai Miklós virológustól megtudtuk, hogy valóban súlyos a helyzet, és a szakértő teljesen egyetértett Müller Cecília szavaival a járványhelyzettel kapcsolatban.

„Arról van szó, hogy a két másik vírus, az influenza és az óriássejtes vírus elnyomta a Covidot, ezek nagyjából azonos arányban fordulnak most elő, kicsit talán több az óriássejtes eset. A megbetegedéseknek így csupán a felének vagy a harmadának az okozója a koronavírus fertőzés. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a koronavírus már másodlagos kórokozóvá küzdötte le magát. Szerintem jóval kevésbé fontos szerepe van most ebben a járványban, mint az influenzának. Ha rangsorolni kellene őket, akkor én az influenzát tenném az első helyre, második helyre az óriássejtes vírust, és harmadikra a koronavírust, még a tünetek súlyossága szempontjából is" - mondta el Rusvai Miklós, aki maga is átesett az óriássejtes vírusfertőzésen decemberben, így személyes tapasztalat alapján alakított ki egy taktikát, ami alapján esetleg fel lehet ismerni a betegséget.

Ha nagy levegőt akar venni a beteg, akkor nem tud, mert megakad közben, vagy elkezd köhögni. A mélyebb sóhaj pedig nehezen megy

- fogalmazott a virológus.

Mi változott meg az idei évre?

A virológus rámutatott, hogy az elmúlt években a Covid tombolásánál miért volt ennyivel hangsúlyosabb a koronavírus fertőzés, mint az influenza.

„A korábbi években ez messze fordítva volt. A koronavírusnak az eredeti vuhani törzse 3-5% halálozással járt, ez az idősebbeknél jóval magasabb, a fiataloknál pedig alacsonyabb volt, de átlagosan kijött a 3-5%. Most az omikronnál és az új mutációknál azt láthatjuk, hogy jóval fertőzőbbek, mint a korábbiak, de a halálozási arányuk a nemzetközi statisztikák szerint 0.001% alatt van, ez messze az influenzáé alatt van" - mutatott rá a szakértő.

Az influenza és a koronavírus ellen is van és elérhető is a védőoltás Magyarországon /Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kinek ajánlott a védőoltások felvétele?

Szerencsére mind a koronavírus, mind az influenza ellen van és elérhető is a védőoltás Magyarországon.

„Azok számára lehet megfontolandó egy újabb Covid elleni emlékeztető oltás, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. Aki esetleg immunhiányos, daganatos beteg, vagy tumor elleni terápiában részesül. Ide tartoznak még a magas vérnyomásúak, cukorbetegek és szívbeteg, vagy akiknél ezek közül több is fennáll egyidejűleg. De ha a kettő közül választani kéne, akkor inkább az influenza elleni oltást adatnám be először, és csak másodszor a Covidot" - árulta el Rusvai Miklós, aki beszámolt arról is, hogy ő három oltással rendelkezik, és korábban tünetmentesen esett át a koronavíruson. A virológus egy fontos különbségre is felhívta a figyelmet a két oltás kapcsán.

Az influenza elleni védőoltás a várandós kismamák számára is nagyon ajánlott, mert maga az influenza vírus nem károsítja a magzatot, azonban néhány esetben járhat nagyon magas, 38-39 feletti lázzal is ez a betegség és az már kifejezetten magzatkárosító hatású. Ezért nem érdemes kockáztatni. Influenza járvány ráadásul 8 éve nem volt Magyarországon, ezért a fiatalabb korosztály kifejezetten fogékony 

- tette hozzá a virológus.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt pénteken közzétett új ajánlása szerint a koronavírussal fertőzötteknek tíz napra javasolt karanténba vonulni, ha vannak tüneteik. Tünetmentesség esetén öt nap is elegendő.

 

 

origo.hu

Hihetetlen döntést hozott Zelenszkij, rengeteg ukrán fog szenvedni

ripost.hu

Borok a hűtőben, iratok az asztalon: mindent hátra hagyva, rejtélyesen eltűntek egy budapesti luxusház lakói - Fotók!

borsonline.hu

Egy orvos mondta el, mi történik, amikor meghalunk: ezért kell fognunk az elhunyt kezét!

hirtv.hu

Hirtelen jött vihar okozott károkat a Csehátsurányban + videó

ripost.hu

Megsúgták az égiek: erre a 4 csillagjegyre kacsint rá a szerencse 2024-ben

magyarnemzet.hu

Vitézy Dávid az emberek segítségét kéri, hogy kiderüljön az igazság

ripost.hu

Ezzel a házi készítésű szerrel végleg búcsút inthetsz a meztelen csigáknak

travelo.hu

Több millió forintot kaphatsz, ha ezekbe a mediterrán országokba költözöl

ripost.hu

Itt a top 10-es lista: ők a legértékesebb Eb játékosok, Szoboszlai az élen

ripost.hu

Ez vár ránk a nyáron Szegedi Erika főboszorkány szerint, ez a csillagjegy az abszolút győztes

ripost.hu

Lehetetlen teszt, a legtöbben elbuknak rajta

ripost.hu

Szörnyen néz ki: aggódnak a rajongók Jennifer Anistonért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Szavazott az ország, a tét: háború vagy béke!

INSIDER

Ma van az Egymillió Találkozás Napja - nagy a választások tétje

INSIDER

A szakember Vitézy Dávid megmentheti Budapestet a káosztól és a csődtől

INSIDER

A csődben lévő Budapest újra felszálló ágba kerülhet: Vitézy Dávid képes lehet együttműködni a kormánnyal

INSIDER

"Bízom Isten ítéletében" – Polgármester maradt a halálos mászókabaleset vádlottja, felháborodott a 6 éves áldozat édesapja

INSIDER

Hátborzongató: morogva, ugatva védi gazdáit a szellemektől Maya - videó!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van

INSIDER

A kánikula véget ért, mégsem lélegezhetsz fel még napokig: ez az oka